Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Efter 20 år i Novozymes fik Marianne Frydendahl titlen som vice president med ansvar for kvalitet, miljø og sikkerhed. Hun er dermed én ud af ni kvinder af i alt 39 ledere på vice president-niveauet lige under topledelsen. Men det var først efter ti år i organisationen, at hun så sig selv som lederkandidat.
»De første ti år var jeg slet ikke interesseret i karriere. Jeg var kemiker, jeg fik tre børn, jeg havde lange barselsorlove,« siger Marianne Frydendahl, der er uddannet ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
»Vi taber talent på gulvet«
Novozymes er et af de C20-selskaber, der har flest kvinder på ledelsesniveauerne under toplederniveauet. Selskabet har et erklæret mål om, at der på senior management-niveau skal være 30 procent kvinder i 2020. I dag er kvindeandelen på 23 procent. For Marianne Frydendahl har det hjulpet på hendes beslutning om at bliver leder, at Novozymes har tilpasset talentudviklingsprogrammer og givet den nødvendige fleksibilitet.
»Jeg fandt ud af, at man godt både kan være en god mor og have en karriere. Da der åbnede sig nogle muligheder, og jeg fandt ud af, at det kunne lade sig gøre, tænkte jeg, at det var en god mulighed,« siger hun.
De kvindelige lederkandidater er ifølge Novozymes’ HR-direktør Michael Almer vigtige at få frem for at skabe den bedste forretning.
»Der er lige så mange kvindelige ledertalenter som mandlige ledertalenter. Når vi så ser, at der er færre kvinder på ledelsesniveau, er det udtryk for, at vi taber talent på gulvet. Det er dårlig forretning,« siger han.