Mærsks anonyme giganter

Under Mærsk-stjernen gemmer sig så store virksomheder, at de som selvstændige ville befinde sig blandt landets 100 største virksomheder.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alene containerrederiet Maersk Line er 10 gange større end medicinalfirmaet Lundbeck. Seks gange større end TDC og tre gange større end Arla.

Dansk Supermarked er lige så stor som Novo Nordisk.

Mærsk Olie og Gas er lige så store som bryggeriet Carlsberg.

Og APM Terminals er lidt større end cementkoncernen FLSmidth.

Se virksomhederne: Mærsks anonyme giganter

Ukendte frontfigurer

Nils Smedegaard Andersen er som den øverste chef for A.P. Møller – Mærsk en kendt figur. Men hvem kan lige komme på, hvem der er topchef for Maersk Drilling, en virksomhed med en omsætning, der matcher Coloplasts? Eller hvem der er topchef for Maersk Tankers, som omsætter lige så meget som høreapparatkoncernen Oticon?

De fleste skal nok rode lidt rundt i hjernekisten efter svarene.

Maersk Line

Det er næppe heller almen viden, at chefen for Maersk Line, Eivind Kolding, som chef for den største enkeltforretning i gruppen har ansvaret for en større omsætning end i ISS og Novo Nordisk til sammen. 

I dagligdagen i hovedsædet på Esplanaden i København anskuer man det som forretningsenheder – business units – som det hedder i den globale virksomhed. Nils Smedegaard Andersen har delegeret ansvaret ud til den enkelte CEO. Det giver en klar ansvarsfordeling i koncernen og større gennemskuelighed, mener han.

Selvstændige forretninger

De enkelte forretningsenheder opererer i det daglige som enkeltstående virksomheder, sådan at samarbejdet mellem eksempelvis APM Terminals og Maersk Line er et samarbejde mellem to uafhængige partnere, forklarer Nils Smedegaard Andersen:

”Vi samarbejder selvfølgelig om mange beslutninger. Men det skal være tydeligt, hvem der har ansvaret og skaber resultaterne, så vi kan se, om deres præstationer lever op til, hvad vi forventer. Det måler vi.”

Se virksomhederne: Mærsks anonyme giganter

”Vi har et fælles regnskab, men ellers når man ser bort fra det, så prøver vi faktisk at lægge så meget som overhovedet muligt ud i selskaberne,” siger han.

Læs mere om, hvilke store virksomheder, der gemmer sig bag A.P. Møller – Mærsks velvoksne paraply og hvem der står i spidsen for dem i Berlingske Nyhedsmagasin, der udkommer 25 maj.INFOshop: Se her før du investerer i medicoaktier