Mærsk Mc-Kinneys arving rykker for alvor mod magten

Robert Mærsk Uggla har taget endnu et skridt tættere på magtens midte i Mærsk-imperiet som ny administrerende direktør i A.P. Møller Holding. Trods stor mediebevågenhed formår hovedpersonen at opretteholde en vis mystik om sit privatliv.

A.P. Møller-Mærsk generalforsamling tirsdag d.12. april 2016 i Bella Center i København. Barnebarn Robert Mærsk Uggla. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mærsks hemmelige arving, kronprins og én af erhvervslivets Laudrup’er.

Kært barn har haft mange navne i medierne, selvom den 38-årige Robert Mærsk Uggla har holdt sig uden for offentlighedens søgelys. Nu tiltræder Mærsk-barnebarnet - femte generation i Mærsk-dynastiet – som administrerende direktør i A.P. Møller Holding.

Robert Mærsk Uggla er en privatperson med stort »P«. I tråd med resten af familien er det yderst sparsomt med oplysninger omkring Mærsk-arvingen. Få medier har fået korte kommentarer fra Uggla, men kun til business-relateret indhold. Vi ved, at han er gift med Paola Konopik og bosat i Gentofte Kommune. Adressen er ukendt af sikkerhedshensyn, og det samme er beliggenheden af parrets sommerhus. Robert Mærks Ugglas privatliv er lukket som en bog.

Ingen dyre biler

En kilde tæt på hovedpersonen, som Berlingske har talt med, ønsker heller ikke at fortælle mere om privatpersonen. Uggla lever en tilbagetrukket tilværelse i et »større almindeligt hus« i Gentofte. Og selvom hans nu tidligere stilling som administrerende direktør for Svitzer, der er Mærsk-gruppens slæbebådsdivision, giver anledning til at købe dyre biler og bo eksklusivt, er det heller ikke tilfældet.

Der er ingen blærerøv eller trang til at vise sig frem. Det kommer fra modermælken, lyder det, og det er kun blevet forstærket, jo tættere Uggla er kommet på magtens midte i Mærsk-imperiet.

Moderen Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, nuværende bestyrelsesformand i A.P. Møller Holding havde sammen med faderen, Gustav Peder Hansson Uggla, slået sig ned i den svenske hovedstad, Stockholm, hvor Robert Mærsk Uggla opvoksede sammen med sin storebror Johan Pedersson Uggla. I 1997 blev Robert Mærsk Uggla samfundsfaglig student, og efter lidt over et års militærtjeneste fortsatte han på Handelshøjskolen i Stockholm, hvor han læste til civiløkonom. Seks år senere i 2003 fik han titlen »Master of Science in Business Administration«.

Robert Mærsk Uggla sprudler af energi, lyder en af beskrivelserne. Det mærker man, når man er i nærheden af ham. Han besidder en fremtoning, så han fylder rummet, og så skubber han hele tiden på for at få ting gennemført. Uggla er vedholdende i sit lederskab, hvor han både vil og kan. Og så forstår han balancen mellem at være familiemedlem og ansat Mærsk-koncernen.

Mulig arvtager

Robert Mærsk Uggla har på spekulationsbasis været udset til at overtage direktørposten i A.P. Møller - Mærsk i længere tid. Allerede året efter, han blev færdiguddannet som civiløkonom, fik Uggla sit første job i A.P. Møller - Mærsk i linjeafdelingen. Efterfølgende blev han landechef i De Forenede Arabiske Emirater i 2009, og to år senere blev Uggla administrerende direktør for tankskibsrederiet Broström, som A.P. Møller - Mærsk havde opkøbt for 3,6 milliarder svenske kroner. I 2012 skiftede Uggla Broström ud med Svitzer A/S, hvor han har siddet som administrerende direktør indtil nu.

»Ligeså meget som jeg finder min nye rolle spændende og vigtig, har det været en utrolig svær beslutning at forlade Svitzer. Posten som administrerende direktør i Svitzer har været et drømmejob for mig. Jeg føler mig meget privilegeret for at have arbejdet sammen med så mange gode og inspirerende kollegaer på tværs af vores globale organisation,« skriver Robert Mærsk Uggla i et afskedsbrev til kollegaerne, partnerne og kunderne i Svitzer, inden han runder brevet af:

»Sir John Bond, tidligere CEO og formand for HSBC, fortalte andre og mig, da han forlod sin stilling som bestyrelsesmedlem i A.P. Møller - Mærsk: »Den forventede levetid for en virksomhed er meget kortere end et menneskes«. Jeg tror, hans pointe var, at man aldrig skal tage en virksomheds levedygtighed og konkurrenceposition for givet. Svitzer har slået oddsene de sidste 183 år. Vi er stadig langt fra pensionsalderen,« skriver han.

Som administrerende direktør i A.P. Møller Holding bliver moderen Anne Mærsk Mc-Kinney Uggla øverste chef. Robert Mærsk Ugglas nye stilling har fået flere medier til at afskrive ham som kandidat til den øverste toppost i A.P. Møller Mærsk. Men en kilde tæt på Uggla er ikke i tvivl: Den 38-årige Mærsk-arving kan stadig nå at blive topchef i det børsnoterede A.P. Møller - Mærsk.