Mærsk-kvinde scorer tophonorar

Chefen for Mærsk Tankers, Hanne Sørensen, har fået en schweizisk bestyrelsespost med et honorar, der må gøre hendes mandlige kolleger grønne af misundelse.

Med den nye bestyrelsespost i Holcim og et honorar på 1,1 mio. slår Hanne Sørensen Stine Bosse som kvinden med den bedst-betalte bestyrelsespost. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere

I ligestillingstider er der efterspørgsel efter dygtige erhvervskvinder i hele EU. Det nyder den højest placerede kvinde hos A.P. Møller - Mærsk godt af. Chefen for Mærsk Tankers, Hanne Sørensen, har således sikret sig en bestyrelsespost i en af verdens største cementproducenter, schweiziske Holcim, hvor det gennemsnitlige menige bestyrelsesmedlem honoreres med 1,1 mio. kr. i honorar og aktier om året.

Nummer et

Med posten hos Holcim springer Hanne Sørensen ind foran tidligere Tryg-direktør Stine Bosse, når det gælder størrelsen af et enkelthonorar. Stine Bosse har hidtil ligget i spidsen blandt de højtbetalte danske bestyrelseskvinder med sin post i det tyske forsikringsselskab Allianz, som giver 900.000 kr., samt posten i Nordea, som giver 670.000 kr.

»Internationalt er der stor efterspørgsel efter dygtige erhvervskvinder, så de få, som har topposter, vil få mange tilbud,« siger Caspar Rose, som er professor i corporate governance på CBS.

Selv tillægger Hanne Sørensen ikke sit køn så meget vægt:

»Der er mange ligheder mellem cementproduktion og transport. Jeg er overbevist om, at Holcim har valgt mig ud fra min faglighed og mine kvalifikationer. At jeg er kvinde, ser de blot som en added benefit,« siger hun.

Flere danske erhvervskvinder er blevet hentet til udlandet som følge af diskussionen om kvotering af kvinder til bestyrelser. Tidligere Mærsk-direktør Lone Fønss Schrøder var en af de første, som krydsede Danmarks grænser og fik tunge poster i Norge, Sverige og Tyskland og sidder bla. i bestyrelserne i Volvo, Svenske Handelsbanken og tyske Bilfinger Berger. De to sidste poster giver hver omkring en halv mio. kr.

Ingen bud efter danske erhvervsmænd

Der spores ikke den samme efterspørgsel fra udlandet efter danske erhvervsmænd, som langt hen ad vejen må nøjes med danske poster. Ikke mange har som de tidligere Mærsk-direktører Jess Søderberg og Thomas Thune Andersen samt Novos topchef scoret udenlandske bestyrelsesposter. Søderberg sidder i bestyrelsen for det amerikanske forsikringsselskab Chubb Corporation, mens Thune Andersen er formand for Lloyds. Novos Lars Rebien Sørensen er medlem af bestyrelsen i tyske Bertelsmann.

»Old boys network hjalp de danske erhvervsfolk ind i gode job i Danmark, men det er ikke tilstrækkkeligt til at sikre dem bestyrelsesposter i udlandet. Det kræver et internationalt netværk,« siger Caspar Rose.Honorarmæssigt kan de danske mandlige bestyrelsesmedlemmer slet ikke følge med topkvinder som Bosse og Sørensen. Ifølge en opgørelse fra PwC lå det gennemsnitlige honorar til menige bestyrelsesmedlemmer i C20 -selskaber i 2011 på godt 350.000 kr.

De danske bestyrelseskvinder med givtige poster i udlandet kan sammenligne sig med selveste formændene i C20-selskaberne, som – igen ifølge PWC gennemsnitligt hæver et formandshonorar på 1,1 mio. kr. –altså det samme som de menige medlemmer af Holcims bestyrelse får i gennemsnit. Taberen i det aktuelle bestyrelsesspil er kapitalfonden Axcel, som i 2011 lokkede Hanne Sørensen ind i bestyrelsen i kraft af formanden, Danfoss-chef Niels B. Christiansen, som var begejstret for Hanne Sørensens globale tilgang.

Axcel har erstattet Mærsk-direktøren med en anden erhvervskvinde, adm. direktør i konsulentfirmaet Mannaz, Mette Vestergaard. Hanne Sørensen har kun lov til at tage én bestyrelsespost, og da Mærsk Tankers også sejler med cement, så passede både pengene og taktikken. Axcel oplyser ikke størrelsen på sine bestyrelseshonorarer, men ifølge Berlingskes oplysninger er honorarerne i den danske kapitalfond mere beskedne end i Holcim.