Mærk efter, før du siger ja til lederjob

Det kan give bagslag at takke ja uden at overveje konsekvenserne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan man være venner med en kollega, som man er chef for?

Sådan lød spørgsmålet i sidste uges ledelsesdilemma, hvor Birgitte er blevet tilbudt en stilling som servicechef på et hotel. Stillingen indebærer, at Birgitte bliver nærmeste chef for Laura, der ikke bare er en god kollega – men også en nær ven.

Se dilemmaet her:

Ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt mener godt, at en leder kan være venner med en medarbejder, hvis man har situationsfornemmelse og kan skille tingene ad:

- Som udgangspunkt vil jeg mene, at venskaber mellem ledere og medarbejdere bør kunne lade sig gøre i en moderne verden anno 2015. Men i Birgittes dilemma, handler det ikke kun om hende og Laura. Der er tale om et venskab, der er opstået, fordi deres ægtefæller er gamle venner. Deres børn leger med hinanden, og de rejser på ferier sammen, siger Michael Uhrenholt.

Michael Uhrenholt opfordrer Birgitte til at kigge på sine værdier og mærke efter, hvad der er vigtigst for hende:Lederjobbet eller det gode venskab i privatlivet.

- I et tilfælde som dette, hvor relationen er meget nær, og de to familiers liv er flettet ind i hinanden, vil jeg mane til forsigtighed. Der står meget på spil. Ikke kun for Birgitte og Laura, men også deres ægtefæller og børn. Der er ingen tvivl om, at det vil påvirke venskabet, når den ene skal være chef for den anden. Der er tale om en magtforskydning, siger Michael Uhrenholt.

Ledelsesrådgiveren mener, at for mange ledere takker ja til den faglige udfordring uden at gennemtænke eventuelle konsekvenser.

- Jeg vil faktisk råde Birgitte til at gå tilbage til sin chef og takke pænt nej. Der står for meget på spil, og sandsynligheden for, at det ender med forviklinger og ondt i maven er stor, siger Michael Uhrenholt, der dermed anbefaler løsning nr. tre.

Han understreger, at når Birgitte én gang har gjort sig bemærket som et talent, det er værd at satse på, skal hun nok få et godt tilbud om en lederstilling en anden gang. Så hun siger ikke nej til nogensinde at skulle være leder – hun siger nej til at være nærmeste leder for en kollega, som hun deler en stor del af sit privatliv med.