Mænd vinder på løn i alle 98 kommuner

Det afspejler sig ikke i lønnen, at kvinder uddanner sig bedre i øjeblikket.

Foto: Martin Rasmussen.
Læs mere
Fold sammen

Ligestilling er en by i Rusland, når det kommer til løn. Det viser beregninger, som Danmarks Statistik har foretaget for Søndagsavisen.

I alle 98 kommuner tjener kvinder mindre end mænd, og der er især forskel i Hørsholm, hvor mændene i gennemsnit tjener 67 procent mere end kvinderne. Og det kommer formentlig ikke til at ændre sig i den nærmeste fremtid, vurderer Ole Steen Olsen, der er arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.

»Som verden ser ud på arbejdsmarkedet i dag, er det typisk mændene, der har de uddannelser, som giver de højeste aflønninger. Så selvom kvinderne uddanner sig bedre end mændene i øjeblikket, uddanner de sig ikke til et job med højere løn, og der kommer i hvert fald nok til at gå ti år, inden det billede vil ændre sig,« siger han til Søndagsavisen.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen vurderer også at geografien spiller ind.

»Mange flere mænd end kvinder er ledere i områderne omkring hovedstaden i forhold til i Udkantsdanmark, og derfor tjener mænd forholdsvist mere end kvinder, eftersom lønningerne er højst det første sted,« siger han.

Den mindste lønforskel mellem mænd og kvinder er i Tønder Kommune, hvor mændene »blot« tjener 12,79 procent mere end kvinderne.

Beregningerne fra Danmarks Statistik viser også, at der generelt er store forskelle på indtægten i de forskellige kommuner. I toppen ligger Hørsholm, hvor de borgere, der har et fuldtidsjob, i gennemsnit tjener 723.837 kroner om året. Bornholm ligger i bund med en gennemsnitsindtægt på 376.115 kroner.