Mænd tjener fem millioner mere end kvinder

Igennem hele livet tjener mænd fem millioner mere end kvinder før skat, viser ny undersøgelse. Det skriver Fagbladet 3F.

Kvinder tjener knap halvanden million mindre end mænd i livsindkomst, viser ny undersøgelse. Foto: Brian Bergmann Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Fem millioner kroner.

Så meget mere tjener mænd end kvinder igennem hele livet. Efter skat er tallet 1,4 millioner. Det viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, skriver fagbladet 3F.

Det skyldes blandt andet, at mænd har været flere år på arbejdsmarkedet end kvinder, at kvinder har længere tid på barsel end mænd, eller at kvinder er mere ledige eller senere færdige med deres uddannelse. Det siger Jonas Schytz Juul, analysechef ved AE rådet.

»Men disse ting forklarer ikke hele forskellen mellem mænds og kvinders livsindkomst. Det, der står tilbage, er, at der også er en kønsulighed,« siger Jonas Schytz Juul.

Forskellen i mænd og kvindernes indkomst ærgrer forbundssekretær i 3F Søren Heissel.

»Undersøgelsen er endnu et bevis på, at der fortsat er et stykke vej til, at vi har fuld ligestilling i Danmark. Så store kønsforskelle på livsindkomster er ikke hensigtsmæssigt i et samfund, der gerne vil udnytte alles ressourcer, være ligestillet, retfærdigt og inkluderende,« siger Søren Heisel.

En anden undersøgelse viser, at lønnen er lavere på mange arbejdsområder med mange kvinder. Det skrev Berlingske i december 2016.