Mænd i whiskybæltet går senest på pension

Arbejdende pensionister er oftest mænd, selvstændige erhvervsdrivende og bor i Nordsjælland. Ny analyse fra ATP viser, at det er lysten fremfor behovet for penge, der får folk til at udskyde deres otium.

I Gentofte, Hørsholm og Rudersdal Kommuner er der langt flere personer mellem 67 og 74 år, der fortsat arbejder. En af årsagerne er, at der er flere højtuddannede i Nordsjælland, som bliver ved med at synes, at det er sjovt at gå på arbejde. Arkivfoto: Christian Ringbæk Fold sammen
Læs mere
Selvom de har nogle af landets højeste indkomster, så har seniorerne i whiskybæltet ikke travlt med at forlade arbejdsmarkedet til fordel for det frie pensionistliv.

En ny analyse fra ATP viser, at Gentofte, Hørsholm og Rudersdal er de tre kommuner, hvor flest personer mellem 67 og 74 år fortsat arbejder. Det gælder for næsten hver fjerde indbygger i den aldersgruppe.

»Vi formoder, at det er nordsjællændere i en speciel type erhverv og med en høj uddannelse, der udskyder pensionsalderen. Mange af dem har i modsætning til almindelige lønmodtagere større mulighed for at tilrettelægge deres arbejdsliv, så det passer til at blive ældre,« siger Camilla Kerlauge, analytiker i ATP.

Uddannelse
Godt 80.000 personer mellem 67 og 74 år har fortsat en arbejdsindtægt, men der er store geografiske forskelle på hvilke personer i aldersgruppen, som har lyst og mulighed for at arbejde.

I hovedstadsområdet finder man både de kommuner med flest og færrest pensionister, som arbejder. I bund ligger Herlev, Tårnby og Brøndby, hvor det kun er hver tiende person, der har en erhvervsindkomst ud over pensionen.

»Det hænger snævert sammen med folks uddannelsesniveau i de enkelte kommuner. I de typiske arbejderkommuner syd for København er der mange ufaglærte, som bliver nedslidt i deres job. De trækker sig langt tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet end de højtuddannede i Nordsjælland, som bliver ved med at synes, at det er sjovt at gå på arbejde« siger Martin Windelin, der er økonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) med speciale i regionale forskelle.

Beregninger fra AE viser, at beskæftigelsen ville stige med 115.000 personer, hvis ufaglærte havde samme tilbagetrækningsmønster som folk med en videregående uddannelse.

Selvstændige knokler
Generelt er selvstændige erhvervsdrivende stærkt overrepræsenteret blandt de pensionister, der arbejder. Hele 62 procent af de arbejdende pensionister er selvstændige, selvom de kun udgør 6,5 procent af de 20-66 årige.

Det viser sig ved, at der også er en del ældre, som forlænger arbejdslivet i de områder i Jylland, hvor der er meget landbrug og mange mindre håndværksvirksomheder.

»I Jylland er det især landmænd, der bliver ved med at arbejde længe. De selvstændige i den ældre aldersgruppe vejer forholdsvis tungere i Jylland end i Nordsjælland. Men fællesnævneren for de jyder og nordsjællændere, som bliver ved med at arbejde, er formentlig, at de har stor fleksibilitet i deres job,« siger Camilla Kerlauge.

I de selvstændiges A-kasse ASE, oplever man imidlertid også, at der er en del medlemmer, som fortsætter med at arbejde mere af nød end af lyst.

»Mange selvstændige med mindre virksomheder bliver nødt til det, fordi de tror, at firmaet udgør deres pension. Men forventningerne til, hvad ens firma er værd, står ofte ikke mål med realiteterne,« siger Peter I. Petersen, pressechef i ASE.

Selvom seks ud af ti pensionister er kvinder, så er mændene stærkt overrepræsenteret blandt de arbejdende pensionister. Her er syv ud af ti mænd.