Mænd får større lønfremgang end kvinder, når MBAen er i hus

En MBA-titel giver mere i lønningsposen, men lønfremgangen er langt større for mænd end for kvinder, viser global undersøgelse.

Mænd med en MBA får mere i løn, mere ansvar og har større jobtilfredshed end kvinder med en MBA, viser global undersøgelse af 900 MBA-kandidater. Fold sammen
Læs mere

Det betaler sig at tage en Master of Business Administration, altså en MBA. Lønnen og ansvaret vokser, men for mænd er gevinsten betydeligt større end for kvinder.

Det viser en global undersøgelse blandt 900 MBA-kandidater, der er dimitteret mellem 2005 og 2017. De mandlige MBA-kandidater har således fået en gennemsnitlig lønfremgang på 76 procent til 211.800 dollar, altså cirka 1,4 mio. kroner i deres nuværende job sammenlignet med det job, de havde, før de dimitterede som MBA.

Kvindernes tilsvarende lønfremgang er derimod »kun« på 63 pct. til 152.806 dollar, altså cirka 990.000 kroner. Mænd med en MBA tjener altså cirka 400.000 kroner mere end en kvinde med en MBA.

Det skriver Financial Times med afsæt i en undersøgelse, som Forté Foundation står bag. Forté Foundation er en amerikansk NGO, der arbejder for at rokke ved magtbalancen på arbejdsmarkedet i kvinders favør.

Mændenes lønhop betyder ifølge undersøgelsen, at lønforskellene mellem kønnene udvides betragteligt sammenlignet med lønniveauet før MBAen.

Før MBA-titlen kom i hus, var lønforskellene mellem kønnene på tre procent. I det første job efter MBAen var den kønsmæssige lønforskel på ti pct., mens den i MBA-kandidaternes aktuelle job er øget til 28 pct., når der korrigeres for anciennitet.

»Noget af lønforskellen kan forklares med de jobfunktioner, som kvinder vælger, men der er sandsynligvis også ubevidste bias og andre faktorer, som spiller ind,« siger Elissa Sangster, CEO i Forté Foundation, i en pressemeddelelse om undersøgelsen.

Elissa Sangster, CEO, Forté Foundation

»Virksomheder må være proaktive for at mindske de kønsmæssige lønforskelle, hvis ikke de vil risikere at miste højt kvalificerede kvindelige ansatte.«


Det er særligt job i finansfunktioner og driftsledelse, hvor lønforskellene er udtalte. Det eneste område, hvor kvinder tjener mere end mænd, er i marketingjob. Marketing og HR er i øvrigt de områder, hvor kvinder med en MBA er i overtal i forhold til mænd med en MBA. Mændene er omvendt i overtal inden for finans, generel ledelse, rådgivning og IT.

Kvinder siger op og rejser

Ifølge undersøgelsen har 40 pct. af respondenterne, heriblandt særligt kvinder, selv konstateret kønsmæssige lønforskelle. Og hvad har de så gjort ved det? Jo, ifølge undersøgelsen har de enten ikke gjort noget ved det og har heller ikke tænkt sig at gøre noget ved det. Eller også har de slet og ret sagt deres job op og forladt virksomheden.

Elissa Sangster fra Forté Foundation kalder undersøgelsen en advarsel til virksomheder.

»Når vi spørger kvinderne, hvad de har tænkt sig at gøre ved den kønsmæssige lønforskel, de har oplevet, er det mere naturligt for dem at forlade virksomheden end at tale med deres nærmeste leder, HR-afdelingen eller virksomhedens ledelse. Dette er en advarsel. Virksomheder må være proaktive for at mindske de kønsmæssige lønforskelle, hvis ikke de vil risikere at miste højt kvalificerede kvindelige ansatte,« siger Elissa Sangster.

Undersøgelsen viser også, at kvinder med en MBA ikke avancerer lige så meget som mænd med en MBA. Kvinder med en MBA avancerer til poster på lavere niveauer end mænd med en MBA, og kvinder har også ansvar for mindre team end mænd. Mænd med en MBA bliver også hyppigere forfremmet end kvinder med en MBA.

Samlet har de mandlige MBA-kandidater større jobtilfredshed end de kvindelige MBA-kandidater.