Mænd dør af arbejdsløshed

Selvmord, alkoholmisbrug og rygning. Det er nogle af grundene til, at arbejdsløse mænd har en overdødelighed på 30-50 procent. Særligt arbejdsløse mænd i 30-40 års alderen risikerer at dø.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra AKF, Anvendt Kommunal Forskning, skriver Nyhedsbrevet 3F.

Ph.d. studerende og cand.oecon. hos AKF, Henrik Lindegaard Andersen, har undersøgt dødelighedstal for henholdsvis erhvervsaktive og ledige, i alt 232.000 personer, hvoraf 122.834 er mænd og 110.006 er kvinder. Undersøgelsen strækker sig over en periode på 13 år.

- Der er en markant højere dødelighed blandt arbejdsløse mænd. Hos kvinderne er der slet ingen overdødelighed at spore, siger Henrik Lindegaard Andersen til Nyhedsbrevet 3F.

Forskeren mener, at mænd i 30-40 års alderen rammest hårdest, fordi de har det primære økonomiske ansvar i familien, og at arbejdsløshed derfor lægger et større pres på dem.

- Det medfører for nogle en mere risikobetinget adfærd, siger Henrik Lindegaard Andersen.

I dag er 5,1 procent af de arbejdsløse mænd, mens kun 3,5 procent af kvinderne er ramt. I juni 2008, da arbejdsløsheden var lavest, havde mænd en arbejdsløshed på 1,5 procent. Kvindernes arbejdsløshed lå dengang på 1,8 procent.