Lyv ikke om din løn

Skærer din chef ned på teamlederens løn, nytter det ikke at skjule det. Men lad chefen selv fortælle de ansatte hvorfor.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om det kan være fristende at stikke en lille hvid løgn og lade de ansatte tro, at du som teamleder har fået en beskeden lønforhøjelse, mens du egentlig er gået ned i løn, er det ikke en farbar vej. Men der er heller ingen grund til selv at skulle melde ud, at du er blevet sat ned i løn.

Sådan lyder rådet fra ledelsesrådgiver Helle Bruun Madsen, Lederne, i Ugens Dilemma på Business.dk, hvor du som teamleder får besked om, at du skal gå 3.000 kr. ned i løn, fordi du fremover skal have færre udviklingsopgaver.

»Den hvide løgn er nok den, som mange vil synes, er den letteste løsning her og nu. Men hvide løgne bliver nogle gange til sorte løgne. Der er jo en åben kultur på den arbejdsplads, så hvad siger man næste gang. Så bliver man måske spundet ind i et spindelvæv af hvidsorte løgne,« siger Helle Bruun Madsen om løsning et, som da også kun fem pct. af læserne på Business.dk har valgt.

Værn om motivationen


Det vigtige i dilemmaet er i stedet at tage hånd om din egen skuffelse og lægge den frem for chefen.

»Chefen er ikke tankelæser og kan ikke vide, hvad du tænker, eller hvordan udmeldingen har påvirket dig. Når en negativ besked fylder, som den gør hos teamlederen, gælder det om at tage fat i problemet i en fart. Ellers er der nærliggende risiko for, at de negative tanker kommer til at påvirke arbejdsindsatsen unødigt og får motivationen til at falde. Er teamlederen ked af det, vil det desuden kunne få en afsmittende effekt på teamets motivation. Overvej også om du vil orientere dine kolleger, og hvad du i givet fald vil fortælle dem,« siger ledelsesrådgiveren, der derfor anbefaler teamlederen at fortælle chefen under fire øjne, hvordan vedkommende har oplevet chefens udmelding ved lønforhandlingen.

Lad chefen tale


43 pct. af læserne peger på løsning to som deres foretrukne. Her fortæller teamlederen åbent de ansatte, at han er gået ned i løn, og at det er han så utilfreds med, at han nu søger nyt arbejde. Imens vil godt hver tredje nøjes med at sige, at lønforhandlingerne ikke gav det store - og ellers undlade at kommentere det.

Men den mest hensigtsmæssige løsning er ifølge Helle Bruun Madsen løsning fire, hvor teamlederen går til chefen og foreslår at fortælle medarbejderne, hvordan lønmidlerne fordeles.

»Teamlederen kan med fordel hjælpe sin chef på vej og derved få indflydelse på, hvad chefen melder ud til teamet. Det er chefen, der har truffet beslutningen om, at teamlederen skal gå ned i løn og som har ansvaret for at kommunikere sine ledelsesmæssige beslutninger og baggrunden for dem ud,« siger hun.

Sigt efter ny lønstigning


Dernæst bør teamlederen allerede nu begynde at arbejde på at komme i betragtning ved næste års lønforhandlinger.

»Teamlederen bør benytte lejligheden til at spørge chefen hvilke forventninger, der er i forhold til de opgaver, teamlederen skal varetage fremover. På den måde bliver det mere gennemsigtigt for teamlederen, hvad der skal til for at få mere i løn ved næste års lønforhandling,« siger Helle Bruun Madsen.