Lynkarriere: Den dag Chr. Hansen-koncernen fik 24-årig topchef

Normalt er Sofie Henriksen studerende på CBS, men for en dag var hun med-topchef i fødevareingrediensselskabet Chr. Hansen. Hun fulgte selskabets CEO, Cees de Jong, gennem en ekstraordinær dag – med Berlingske Business i hælene.

Sofie Henriksen var CEO for en dag hos Chr. Hansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen

Godmorgen allesammen. Først og fremmest har vi en ny direktør i dag. Hun hedder Sofie Henriksen,« gjalder Cees de Jongs stemme ud af højttaleren i kantinen.

»Hi, everybody,« lyder en lille stemme. 24-årige Sofie Henriksen har rejst sig op for en kort bemærkning. Cees de Jong klapper i sine store hænder, Sofie vinker med sine små.

»Hvis I har nogle ledelsesmæssige spørgsmål omkring et nyt kontor eller forfremmelse, bedes I venligst rette henvendelse til Sofie,« fortsætter Cees de Jong i spøg.

Sofie Henriksen er blandt de seks udvalgte i konkurrencen »CEO for en dag«. Det indebærer, at hun går Chr. Hansen-topchef Cees de Jong i bedene en hel dag.

Sofie Henriksen som CEO for en dag hos Chr. Hansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

Til daglig læser hun en kandidat i International Business Communication & Intercultural Marketing. Hun forklarer, at hun er valgt til at følge netop Cees de Jong, fordi hendes profil er meget forskellig fra hans.

En hel dag som topchef i Chr. Hansen strækker sig fra seks morgen til otte aften. Berlingske Business fulgte Sofie Henriksen og Cees de Jong gennem noget af deres travle dag, onsdag 11. januar. Det er dagen, hvor Chr. Hansen igen, igen leverede et kvartalsregnskab, der overgik forventningerne.

Skiftedag i ledelsen

Den ægte topchef tager ordet og begynder på sit oplæg foran flere hundrede fremmødte medarbejdere:

»Der var en, der sagde til mig i går, at det er ved at blive kedeligt at fremlægge regnskab. Det synes jeg ikke. Jeg synes, at det er dejligt, for I gør det virkelig godt,« siger Cees de Jong – og det var så nok introduktion og vittigheder for i dag.

Sofie Henriksen sidder ved bordet sammen med resten af ledelsen. Hun har notesbog, kompendium med slides fra dagens oplæg og sin iPhone foran sig. I dagens anledning har hun klædt sig på til rollen som med-CEO: marineblå skjorte, matchende shorts, støvletter med høje hæle og kobberfarvede øreringe. Hun sidder med hænderne i skødet og følger fokuseret oplægget. Hun har set frem til i dag og er ikke blevet skuffet indtil videre.

Sofie Henriksen var CEO for en dag hos Chr. Hansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

»Jeg var i hans lejlighed i morges, den var kæmpestor,« siger hun imponeret om sit første møde med Cees de Jong tidligere på morgenen.

I kantinen, hvor oplægget holdes, sidder medarbejderne stille og tilfredse. Der er ingen dårlige nyheder i dagens regnskab. Der står stadigt julestjerner på alle bordene, og oplægget slutter da også med billeder fra julefesten.

»Vi har fået en ny struktur – no drama, det er bare forretning,« afslutter Cees de Jong sit oplæg med henvisning til den udskiftning i ledelsen, som Chr. Hansen foretog i sidste uge.

Cees de Jong er en høj bredskuldret mand og taler engelsk med nederlandsk accent lidt a la figuren Pim de Keysergracht i »Drengene fra Angora«-satiren.

Han opfordrer medarbejderne i salen til at stille spørgsmål. Det første går til Sofie Henriksen.

Hvilke forventninger har du til i dag?

»Det er jo et lille, let spørgsmål. Først og fremmest vil jeg sige tak, for at jeg må være her, det er jeg glad for,« indleder Sofie Henriksen sit svar på perfekt engelsk:

»Jeg glæder mig til at se, hvordan det er at være direktør i et så stort firma. Jeg glæder mig til at se, hvordan Cees håndterer medierne, og i det hele taget at finde ud af, hvem Cees er. Jeg er sikker på, det bliver en god dag.«

Det er første gang denne dag, at Chr. Hansens faktiske topchef omtales som »Cees«, uden at hans efternavn »de Jong« bliver anvendt. Der går et par sekunder, så kommer bifaldet.

Topchefens frisure

Efter de sidste spørgsmål, der går til andre i ledelsen, tømmes kantinen lige så hurtigt, som den blev fyldt. Dagens to CEOs forlader lokalet som nogle af de sidste. Cees de Jong er omtrent dobbelt så høj som Sofie, der i dagens anledning ellers har fundet de ekstra høje hæle frem.

Cees de Jong forklarer, at han ikke var i tvivl, da han fik tilbuddet om at lade en studerende følge ham en arbejdsdag.

»Jeg sagde ja med det samme,« griner han:

»Der har faktisk, efter vi fortalte, at Sofie kom og fulgte mig i dag, været ansatte, der har spurgt, om de måtte det samme. Jeg tror, at min stilling for nogle ansatte er omgærdet af en del mystik, og jeg tror, at vi kan bruge erfaringerne fra Sofies besøg til at finde ud af, om eller hvordan vi skal tilbyde det samme til ansatte.«

Da vi når til trappen til direktionsgangen, står TV 2 News klar. »Nu starter showet,« noterer Cees de Jong sig. Vi tager plads i foyeren efter anvisning fra News. Sofie Henriksen står stille og kigger, Cees de Jong tripper lidt utålmodigt, mens værten tæller ned: »To minutter,« lyder det.

»Hvordan sidder mit hår?« spørger han, lige inden interviewet begynder.

Medietræning på afveje

Næste skridt på programmet er en intercom-snak med investorerne, de er også glade i dag. Chr. Hansen-aktien steg i løbet af dagen 5,1 pct. som følge det flotte regnskab. Da Sofie Henriksen kommer ud fra samtalen med investorerne, har hun ranket ryggen yderligere.

»Når man er så ambitiøs, som jeg er, så er det sådan nogle ting, man gerne vil opleve,« siger hun, mens hun powerwalker hen mod bestyrelseslokalet, hvor næste punkt på programmet foregår. Vi kommer ind i lokalet, hvor der sidder én og snakker i telefon.

»Jeg skal have medietræning herinde,« siger Sofie Henriksen og afbryder medarbejderens telefonsamtale, inden hun bløder op. »Bare ring af, vi venter udenfor,« lyder den første ledelsesbeslutning fra hendes hånd i dag.

En ansat fra kommunikationsafdelingen kommer os i møde og åbner døren til lokalet overfor.

»Det er altså herinde,« siger han tørt. Sofie Henriksen kigger på mig med store øjne. Vi tier om den afbrudte telefonsamtale i det forkerte lokale.