Lykken er at give

Tænketanken: Bliver man lykkelig af at være en rig pengepuger? Nej, mener tre amerikanske forskere at kunne påvise.

Foto: Gabriel Bouys. Er det lykken at forære halvdelen af sin formue på 300 mia. kroner væk - som Microsoftstifter Bill Gates?
Læs mere
Fold sammen
Har du læst listen over milliardærboblerne i Danmark? Misundelig? Det har du ingen grund til. Du bliver ikke lykkelig af at puge penge sammen. Du bliver derimod lykkelig af at give dem til andre.

Nu ryster du måske overbærende på hovedet. Det ved du da godt. Vi har alle moret os over tegneren Carl Barks’ mange ironiserende historier om, hvordan gnieren Onkel Joakim er offer for netop den sammenhæng.

Men nu er Barks’ pointe dokumenteret af professor Michael Norton fra Harvard Business School, som sammen med kollegerne Elizabeth Dunn og Lara Aknin fra University of British Columbia har forsket i lykken for det moderne menneske – og især sammenhængen mellem lykke og penge.

De tre forskere undrede sig over, at mange mennesker bruger så meget tid på at tjene penge, og selv om de får flere og flere, bliver de ikke lykkeligere.

Tag ikke fejl. Fattige mennesker bliver klart lykkeligere af at blive rigere. Men allerede når de bliver en del af den lavere middelklasse bliver sammenhængen mellem penge og lykke markant svækket. Og hos karrieremennesker øger nok så mange bonusordninger ikke på lykkefølelsen.

Pudsigt. Når der nu bliver råd til at købe Porsche, strandvejsvilla i Klampenborg og sommerhus i Nice.

De tre forskere funderede derfor over, om problemet måske lå i, at folk ikke bruger deres penge på den rigtige måde. De gennemførte en række undersøgelser – fra nationale spørgeundersøgelser til analyser af bonusordninger i banker – og fik bekræftet tesen. Penge kan skabe lykke. Bare ikke, hvis man bruger dem på sig selv. Man skal bruge dem på andre.