Lykke Friis skal sælge vindmøller

Den bramfrie prorektor ved Københavns Universitet, Lykke Friis, optræder hjemmevant som kommenator på både Facebook, i aviser og på TV. EU-eksperten rykker nu ind i bestyrelsen for Vestas.

Tidligere klima- og energiminister og nuværende folketingsmedlem Lykke Friis (V) siger farvel til politik og bliver prorektor på Københavns Universitet. Her fotograferet på Christiansborg onsdag 29. maj 2013 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt denne uges overraskelser finder man tidligere klima- og energiminister Lykke Friis’ indtræden i bestyrelsen for Vestas. Og kedeligt bliver det næppe i vindmøllekoncernens aktionærvalgte ledelse med hende på holdet, når der skal diskuteres og træffes beslutninger i såvel store som små sager.

Prorektor ved Københavns Universitet og EU-ekspert Lykke Friis er en frisk og bramfri kvinde med høj faglighed og dyb indsigt i de områder, hun kaster sig over. På Chris­tiansborg regnes det for rimeligt sikkert, at hun igen kommer på Lars Løkke Rasmussens ministerliste, hvis han vinder næste folketingsvalg.

Lykke Friis forlod den politiske arena i maj sidste år for at vende tilbage til Københavns Universitet i en stilling som prorektor for uddannelse. Ifølge pålidelige kilder på Chris­tiansborg passede det i længden ikke Lykke Friis efter den blå regerings fald at skulle sidde som menigt folketingsmedlem for Venstre og »kun« passe det parlamentariske arbejde. Deltagelse i forespørgselsdebatter og det at lave udvalgsspørgsmål var under et niveau, hun gad beskæftige sig med, hviskes der i krogene i Venstre.

Når man hedder Lykke Friis, skal der ske noget hele tiden. Så hellere vende tilbage til en fremtrædende post på Danmarks største universitet end at kede sig i Folketinget.

Lykke Friis, der i Vestas-bestyrelsen erstatter erhvervsmanden Jørgen Huno Rasmussen, har prøvet bestyrelsesarbejde i erhvervslivet. Hun er medlem af bestyrelsen for Velux og har tidligere været næstformand for Tivolis bestyrelse.

Vestas’ kommende bestyrelsesmedlem er uddannet cand.scient.pol. og ph.d. fra Københavns Universitet. Derudover har Lykke Friis en kandidatgrad fra London School of Economics. Hun har arbejdet som forsker og forskningsleder og har omfattende erfaring med universitetsforhold, stor indsigt i internationale spørgsmål og desuden stor erfaring og viden om formidling.

Med det i baggagen og et stort netværk blandt politikere, embedsmænd og forskere i den internationale klima- og energiverden kan hun givet åbne døre for Vestas, som ligger i skarp konkurrence på vindmøllemarkedet med store internationale spillere som amerikanske GE og tyske Siemens.

Lykke Friis, hvis interesser blandt andet er europæisk politik og historie, FC Bayern München og Lyngby Boldklub, har godt 6.500 »synes om«-tilkendegivelser på sin officielle Facebook-side. Rigtig mange følger åbenbart med i, hvad hun foretager sig. Af Facebook fremgår også, at et af hendes yndlingscitater er ét fra USAs tidligere udenrigsminister Madeleine Albright: »There’s a special place in Hell for women who don’t help each other«.

På det sociale medie kommenterer Lykke Friis flittigt de ting, der optager hende i hverdagen. I går deltog hun eksempelvis i et stort møde på Københavns Universitet om en rapport, som konkluderer, at minedrift ikke bliver en mirakelkur for Grønland. Den event, og at Radikale Venstres Martin Lidegaard bliver udenrigsminister, fortalte hun om på Facebook. I december kommenterede hun blandt mange andre sager, at Statens Naturhistoriske Museum under universitet i julegave har fået et skelet af en gigantisk dinosaur, som i længde kan måle sig med de længste HT-busser.

Lykke Friis har i TV og aviser været en flittig kommentator og formidler af emner om europapolitik, klima- og energispørgsmål, og i 2008 fik hun Rosenkjær-prisen – også kendt som DRs formidlingspris – for sin evne til at formidle ofte svære emner om EU, så det bliver forståeligt for den brede befolkning. Prisen modtog hun blandt andet for sin indsats som skribent og kommentator i Berlingske og DJØF-magasinet. Inden Lykke Friis i 2006 tiltrådte stillingen som prorektor for Københavns Universitet, havde hun blandt andet været en tur forbi Dansk Industri, hvor hun sad i et job som forskningschef ved Dansk Industri.