Lufthavnens ældste butik lukker

Landbrugets butik i Københavns Lufthavn lukker efter 52 år som udstillingsvindue for danske fødevarer. 31. januar langes den sidste danske salami over disken.

Arkivfoto: Lars Helsinghof Fold sammen
Læs mere
En æra slutter ved udgangen af januar, når lufthavnens ældste butik Fine Food gør kassen op for sidste gang. Butikken, der drives af Landbrugsraadet, bliver lukket, fordi den ligger i det område, hvor lufthavnens nye og større securityområde skal ligge.

»I forbindelse med bygningen af vores centrale security-område er det nødvendigt at lukke Fine Food i en ombygningsfase og desuden at skære »bagperronen« af butikken, så den bliver mindre. Butikken ville kunne genåbne, men i et mindre layout, og det har Landbrugsraadet ikke ønsket,« siger lufthavnens kommercielle direktør Henrik Busch, der beklager, at butikken lukker.

»Landbruget har haft butik herude siden 1955 og er vores ældste samarbejdspartner. Så vi har været kede af at skulle meddele, at butikken blev ramt af ombygningen - og kede af, at de har besluttet at lukke butikken,« siger Henrik Busch.

I Landbrugsraadet, der administrerer Fine Food på vegne af ejerne Danske Slagterier og Mejeriforeningen, hersker der også vemod over at sige farvel til 22 medarbejdere og et prominent placeret udstillingsvindue i lufthavnen.

»Det er lidt træls, at vi bliver ramt af lufthavnens ombygning. Vi har trods alt været i lufthavnen i 52 år og har lige bygget en helt ny butik derude. Men vi synes ikke, at udsigten til en midlertidig lukning samt en mindre butik var særlig attraktivt, så vi har valgt at stoppe, mens legen er god,« siger Svend-Aage Jespersen, direktør i Landbrugsraadet.

Naboer ændrer adfærd

Han påpeger også, at butikken trods en omsætning på knap 35 mio. kr. ikke længere er den væsentlige forpost for danske fødevarer, som den var engang.

»Vi har haft faldende omsætning de sidste par år, ikke mindst fordi vores største kundegruppe, nordmænd og svenskere, har ændret adfærd. Tidligere slæbte de fødevarer med hjem, når de forlod Danmark, men det har ændret sig,« siger Svend-Aage Jespersen.

Lufthavnen går nu på jagt efter en anden butiksindehaver, der kan fylde hullet.

»Vi har en forpligtelse til at sørge for, at turister og udlandsdanskere kan købe dansk salami, ristede løg og remoulade, når de er i lufthavnen. Så nu skal vi have dækket det behov på anden vis,« siger Henrik Busch.