Lokale firmajulegaver er de bedste

Nordjyske virksomheder køber en flaske Rød Ålborg til deres ansatte, mens københavnerne får chokolade og vin af deres chef. Virksomhederne bruger lokal tradition til at brande sig overfor medarbejderne, viser ny undersøgelse.

Medarbejderne får stadig de største gaver. Undersøgelsen viser, at den typisk er dobbelt så dyr som den, de vigtige kunder får. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen
Det er i høj grad lokalområdets traditioner, som bestemmer hvad virksomhederne giver deres ansatte i julegave. Det viser en ny undersøgelse fra Håndværksrådet, som har spurgt over 1.000 virksomheder om deres foretrukne gaveindkøb.

- Det fremgår tydeligt, at lokal identitet spiller ind på virksomhedernes gaver. Bornholmerne er meget stolte af deres brand som øen med kvalitetsfødevarer, og det afspejler sig i virksomhedernes gaver. Det er nok heller ikke et tilfælde, at der i over 50 pct. flere tilfælde ligger en flaske Rød Aalborg i de nordjyske virksomheders gaver, end der gør i resten af Jylland, siger Håndværksrådets cheføkonom Jakob Brandt, der står bag undersøgelsen.

Halvt så store gaver til kunderne

Også virksomhedernes forretningsforbindelser har stor sandsynlighed for at få en flaske vin eller chokolade med posten op til jul, men kun for det halve beløb.

-Der bliver ikke shoppet helt så meget igennem til kunderne som til medarbejderne. Den typiske gave til en kunde ligger på omkring 300 kr., siger Jakob Brandt.Til sammenligning bruger virksomhederne omkring 600 kr. på medarbejdernes gaver for at holde dem i virksomheden.

-Manglen på arbejdskraft betyder, at virksomhederne ønsker at sende et klart signal til deres ansatte om, at de er værdsatte af virksomheden, siger Jakob Brandt.