Lønnedgang - Et spørgsmål om motivation

Hvis firmaet beder dig om at gå ned i løn, skal du kigge mere på din motivation end på pengepungen.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Milan Markovic
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil du føle dig stemplet som en, der har fremtiden bag sig, eller kan du fokusere på jobindholdet?

Det spørgsmål skal du stille dig selv, hvis du bliver bedt om at gå ned i løn, mener teamchef og jurist Rasmus Lynge, der rådgiver om ansættelsesret hos Lederne.

I sidste uges dilemma, der har ligget til afstemning på business.dk, skulle it-chefen Lars gøre op med sig selv, om han ville acceptere en lønnedgang på 10 procent for at beholde sit job i den kriseramte virksomhed, hvor han har været ansat gennem 25 år.

- I vores rådgivning er det som oftest ikke kun det økonomiske aspekt, der er afgørende for, om ledere beslutter sig for at acceptere en lønnedgang. Det handler ilige så høj grad om motivation og fremtidsudsigter, siger Rasmus Lynge.

Juristen forklarer, at han i første omgang vil råde til, at man undersøger sin markedsværdi. Kan det lade sig gøre at gå ud og finde et nyt job til en tilsvarende eller højere løn? Dernæst skal man nøje overveje, hvor man finder sin motivation:

- Der er ingen tvivl om, at alle vil finde det stærkt demotiverende at gå ned i løn. Det kan let tolkes som et signal om, at man ingen fremtid har i virksomheden. Nogen, vil dog samtidigt have en loyalitet over for virksomheden og en stærk tilknytning til arbejdsopgaver og projekter, som vægter højere end størrelsen på lønsedlen, siger Rasmus Lynge.

Når en arbejdsgiver spiller ud med en lønnedgang, er det juridisk at betragte som en væsentlig ændring af vilkårene - og dermed at sidestille med en opsigelse. Derfor skal man gøre op med sig selv, om man vil tage jobbet under de nye forudsætninger.

- Hvis Lars vælger at sige ja til at få mindre i løn, skal han samtidigt forholde sig til, at også hans kommende lønudvikling formentlig vil være beskeden. Derudover vil jeg anbefale, at det indgår i aftalen, at hvis Lars ender med at blive fyret inden for en given periode på fx et år, så afregnes hans løn og godtgørelser i forbindelse med opsigelsen efter hans gamle lønniveau, siger Rasmus Lynge.

Rasmus Lynge anbefaler, at Lars gransker sin egen indstilling til jobbet. Vil en nedgang i lønnen være så stort et slag, at han ikke kan rejse sig igen, skal han sige nej, og satse på at han kan finde et nyt job, hvor han kan starte på en frisk. Er Lars derimod mest optaget af sine spændende arbejdsopgaver, og er han motiveret af at følge sine projekter til dørs, er det værd at overveje at blive i jobbet og få 10 procent mindre i løn.