Lønforskelle mellem mænd og kvinder vokser

I 2010 voksede løngabet mellem mænd og kvinder for første gang i fem år, viser lønstatistik fra HK.

Foto: JEANNE KORNUM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mændene gav kvinderne baghjul på lønfronten i 2010. For første gang i fem år blev forskellen mellem mænd og kvinders løn større sidste år, viser årets lønstatistik fra HK/Privat.

Det er en katastrofal udvikling, siger formand for HK/Privat, Karin Retvig.

- Vi har haft en god udvikling i nogle år, men nu er vi blevet slået tilbage til 2007, siger Karin Retvig i en pressemeddelelse.Statistikken viser, at løngabet mellem mænd og kvinders gennemsnitlige løn er steget fra 12 procent i 2009 til 13 procent i 2010.

Den gennemsnitlige løn for kvinder på tværs af brancher i 2010 var 29.770 kroner om måneden uden pension. For mænd i de tilsvarende brancher var lønnen 34.205 kroner om måneden uden pension.

- De meget lave lønstigninger har gjort, at der ikke har været plads til at arbejde med ligeløn - men det er vigtigt, at vi får gang i lønarbejdet ude på arbejdspladserne igen, siger Karin Retvig.

Ifølge HK/Privat skal uligeløn bekæmpes igennem fagligt arbejde og i overenskomsterne. Ved overenskomstforhandlingerne i 2010 blev der nedsat et ligelønsnævn, der sætter fokus på ligeløn i det faglige arbejde.- Ligelønsnævnet kan være med til at sætte ligeløn på dagsordenen ude på arbejdspladserne, men for at det virkelig skal rykke ved uligelønnen, skal lovgivningen også trække i den rigtige retning, siger Karin Retvig.

Lønstatistikken baserer sig på indberetninger fra 24.723 medlemmer af HK/Privat.

/ritzau/