Lønfesten løjer af blandt topchefer

2011 bød på lønstigninger for topcheferne i virksomhederne i C20-indekset - men der var tale om beskedne stigninger, og bonusserne var betydeligt mindre end tidligere.

Foto: Martin Rasmussen
De økonomiske udfordringer satte sig præg på direktørlønningerne i selskaberne i det danske eliteindeks C20. Det viser en undersøgelse fra PwC, skriver Børsen.

PwC har taget løntemperaturen på de 19 selskaber i C20-indekset (Mærsk er med to gange med både A- og B- aktier), og det viser sig, at de allerøverste topchefer fik en lønfremgang i forhold til 2010 på gennemsnitligt fire procent. Den gennemsnitlige løn for topchefer for de største børsnoterede virksomheder er nu oppe på 9,5 millioner kroner om året.

Se billederne: Så meget tjener C20-topcheferne

Renser man udviklingen for bonusordninger og sorterer de nye selskaber i indekset fra, viser det sig, at lønstigningen fra 2010 til 2011 var to procent. Det er betydeligt under de fem procent, som topchefernes løn steg med året før.

Det mest markante ved undersøgelsen er dog nok, at bonusordningerne har været langt mindre lukrative for C20-topcheferne i 2011 end året før. Bonuslønnen er faldet med 34 procent i perioden. Årsagen skal findes i de økonomiske udfordringer, der hersker i samfundet, vurderer PwC.

"Den variable løn følger i højere grad virksomhedens resultater. I så omskiftelige tider som dem, vi ser nu, vil der derfor være virksomheder, som klarer sig både dårligere og bedre end sidste år. Det ses tydeligt i udsving i bonusudbetalinger," siger PwC-partner Lars Holtung ifølge Børsen.

Professor ved CBS Ken L. Bechmann bakker ham op:

"Tidligere er bonusser blevet udbetalt næste uanset hvordan, selskabet har klaret sig," siger han og tilføjer:

"Men det ser ud til, at det vil aktionærer og bestyrelser ikke længere stå på mål for."