Løfte: Tusindvis af nye job på vej

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) lover tusindvis af nye job inden for turisme, landbrug og fødevarer.

Jobevent for arbejdsløse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er muligt at skaffe mindst 6.000 nye job i turistbranchen og mange tusinde nye job inden for landbrugs- og fødevarebranchen via en målrettet politisk indsats. Sådan lyder meldingen fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) i et interview med Berlingske. Den nye minister fremhæver områderne som dem, han vil give særlig opmærksomhed i de første måneder som minister.

»Jeg har i første omgang tænkt mig at kaste mig over to områder, hvor jeg virkelig ser muligheder for vækst. Det ene er inden for landbrug og fødevarer, hvor jeg tror, at vi kan skabe rigtig mange nye arbejdspladser. Og så tror jeg på, at vi kan få fat på meget mere på turismeområdet. Her vil man se væsentlige initiativer fra Erhvervs- og Vækstministeriet i år,« siger Henrik Sass Larsen.

I ministeriet arbejder man i øjeblikket på vækstplaner inden for de to områder, der skal præsenteres senere på året. Vækstplanerne bliver lavet på baggrund af arbejdet i regeringens såkaldte vækstteam, der med deres anbefalinger skal forbedre væksten inden for deres erhvervsområder.

»De vil komme med ambitiøse vækstplaner senere på året. Det er et meget klart signal til landbruget og turistbranchen,« siger Henrik Sass Larsen.

Hvor stort er potentialet?

»Hvis man blot følger den hidtidige, gennemsnitlige udvikling, som er på turistområdet, er det omkring 6.000 job her og nu. Inden for landbrugs- og fødevarebranchen er der også et kæmpepotentiale.«

Kan en vækstplan for turisme skabe 6.000 nye job?

»Ja, hvorfor ikke. Der er et stort potentiale.«

Vækstteamet for Landbrug og Fødevarer kom også med ambitiøse udmeldinger om mulighederne. Mener du, at vækstteamet kom med realistiske meldinger og anbefalinger?

»Ja, det er realistisk. Det er meget ambitiøst, og vi vil gerne gå endnu videre, så vi virkelig kan skabe vækst og arbejdspladser.«

Otte vækstteam med planer

Vækstteamet for Landbrug og Fødevarer vurderede i en rapport i foråret, at det er muligt at øge eksporten med op mod 50 mia. kr. årligt og samtidig skabe op mod 25.000 nye job i den danske fødevaresektor frem mod 2020. Det kræver bl.a., at Danmark fokuserer mere på vækstmarkeder som Afrika, Sydamerika og Asien.

Rapporten pegede bl.a. på fem kerneområder, der skal styrkes. Myndighedernes kontrol skal være mere smidig, forskningen skal være mere vækstorienteret, Danmark skal søge at få større del i EUs forskningsstøtte, og så skal der satses mere på iværksættere.

Regeringen har i alt nedsat otte vækstteam, hvoraf de syv er kommet med deres anbefalinger. Erhvervs- og Vækstministeriet er nu i fuld gang med at udarbejde vækstplaner på de forskellige områder, og en række planer er blevet fremlagt tidligere på året.