LO: Virksomhederne laver hokuspokus-statistik

Regeringen har forringet ligelønsstatistikken, og lønforskelle mellem mænd og kvinder sniger sig ind, mener LO-formand Lizette Risgaard

Arkivfoto: RB Plus. Politikere står til pænt lønhop. Folketingspolitikere, ministre og borgmestre står til lønstigning på 15-30 procent. Alt for meget i forhold til almindelige lønmodtagere, lyder kritikken. LO-formand Lizette Risgaard. Fold sammen
Læs mere

Regler neom ligelønsstatistik, som skal gøre det muligt at kontrollere, om mænd og kvinder får lige løn for lige arbejde, fungerer ikke, lyder kritikken fra LO-formand Lizette Risgaard.

»Det er kun de største virksomheder, der er omfattet, og selv de kan lave hokuspokus-statistik, uden at vi som medarbejderrepræsentanter har mulighed for at efterprøve det,« siger hun.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt forbedrede den kønsopdelte lønstatistik for at skabe mere åbenhed om løn og lønforskelle i danske virksomheder. Men Lars Løkke Rasmussens Venstreregering rullede lovgivningen tilbage, da den kom til magten, lyder kritikken fra LO-formanden.

»Kampen for ligeløn er vigtig for fagbevægelsen. Det handler om retfærdighed og om ligestilling mellem mænd og kvinder. Reelt ønsker ingen vel at forskelsbehandle deres medarbejdere på baggrund af køn. Alligevel ser vi stadigvæk, at lønforskelle mellem mænd og kvinder sniger sig ind. Fagbevægelsens tillidsrepræsentanter har en vigtig opgave i at råbe op og rejse sagerne, når det sker. Problemet er bare, at det er svært for dem at få adgang til brugbar kønsopdelt lønstatistik,« siger Lizette Risgaard.

Loven bliver ikke overholdt

»Det er drønærgerligt, fordi vi nu står tilbage med den tidligere lov om kønsopdelt lønstatistik, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, tilbage i 2010 konkluderede, at virksomhederne slet ikke kendte til. Derfor blev loven heller ikke hverken overholdt eller sanktioneret,« forklarer hun.

Berlingske beskrev for nylig et opgør om ligeløn på en af Danmarks største virksomheder, nemlig pumpekoncernen Grundfos i Bjerringbro. Grundfos havde sløjfet en lokalaftale med Teknisk Landsforbund og HK Privat om, at tillidsrepræsentanterne kunne få indsigt i deres medlemmers lønninger helt ned på den enkelte navngivne medarbejder.

Lizette Risgaard synes, det er synd og skam, at Grundfos har opsagt aftalen:

»Jeg er ærgerlig, for Grundfos startede egentlig med at gå forrest på det her område. Tillidsrepræsentanterne på Grundfos har kunnet gøre sig mange praktiske erfaringer med arbejdet med ligeløn – netop fordi de der har fået noget materiale, fået dokumentation at arbejde med. På de fleste andre virksomheder er den slags jo lukket land. At det er endt, hvor det er, er trist. Det er jo den forkerte drejning, udviklingen tager, når både regering og virksomheder går i retning af mere mørklægning af kønsbestemte lønforskelle,« siger Lizette Risgaard.

Ifølge Teknisk landsforbund og HK Privat betød aftalen, at de i flere tilfælde havde fået løftet lønnen for kvindelige ansatte med 3.000-5.000 kr. om måneden. Grundfos har afvist, at lønstigningerne har noget som helst at gøre med ligelønsproblemer.

Lizette Risgaard råder alle lønmotagere til om åbenhed om indholdet i lønningsposen – det er deres ret, pointerer hun:

»Med åbenhed og dokumentation vil det være langt lettere for lønmodtageren og tillidsrepræsentanten og fagforeningen at hjælpe, hvis der er problemer med ligeløn på en virksomhed,« siger hun.