LO-formand: En blå myte at arbejde ikke betaler sig

Det er og bliver en borgerlige myte, at det ikke kan betale sig at arbejde i Danmark, understregede LO-formand Harald Børsting i sin tale 1. maj.

Foto: Linda Kastrup. Harald Børsting
Læs mere
Fold sammen

Det kommende folketingsvalg handler om at sætte krydset der, hvor visionen for Danmark står stærkest. Og det gør den blandt andet der, hvor det altid betaler sig at arbejde.

Det var et af den afgående LO-formand Harald Børstings budskaber i sin 1. maj tale i Skive fredag morgen.

»Diskussionen om, hvorvidt det kan betale sig at arbejde, er igen blusset op, og endnu en gang står Venstre og arbejdsgiverne bag. Dansk Arbejdsgiverforening har senest fremlagt et forslag om at skære i de sociale ydelser for at gøre det mere attraktivt at arbejde,« begyndte Børsting.

Men vi skal ikke tage fra dem, som i forvejen har allermindst, mener han:

»Det er ikke det, som får dem i arbejde. I stedet skal vi fokusere på en forebyggende og social indsats på at få skabt job, sikre uddannelse og stable et ordentligt arbejdsmiljø på benene.«

Harald Børsting fik også understreget, at diskussionen om, hvorvidt det kan betale sig at arbejde, »hænger ham langt ud af halsen«. Og det gør den af to årsager, forklarede han:

»For det første fordi det irriterer mig, at Venstre og arbejdsgiverne har fået patent på diskussionen. Det er ikke deres dagsorden - men vores. Selvfølgelig skal det betale sig at arbejde. Det gør det også.«

LO-formanden mener, at diskussionen er »kørt af sporet«:

»Det er og bliver en borgerlige myte, at det ikke kan betale sig at arbejde i Danmark.«

Mens Harald Børsting fik remset Lars Løkke Rasmussens (V) »resultatliste« op i hans tid som statsminister, herunder »tab af 100.000 arbejdspladser, en udhuling af efterlønnen og lommepenge til privathospitalerne og bankerne«, var der til gengæld mange rosende ord til den nuværende regering.

»Regeringen har fået rettet skuden op efter et borgerligt forlis, og vi er på sikker vej,« konstaterede Børsting.

Også den evige strid om dagpengene fik han nævnt.

»Venner, vi kender forskellen på rød og blå blok. Vi ved, hvem der vil gøre noget for lønmodtagerne. Vi ved, hvem der vil sikre vækst, investeringer og job. Vi ved, hvem der vil sikre uddannelse og efteruddannelse. Og vi ved, hvem der vil sikre, at der kommer en ny løsning på situationen om dagpengene,« lød det fra LO-formanden.

Ifølge Harald Børsting er det vigtigste i forhold til et nyt dagpengesystem, at langt færre fremover opbruger deres dagpengeret, at det bliver nemmere at genoptjene dagpengeretten, at reglerne bliver mere gennemskuelige, ligesom at LO og FTF mener, det skal gøres attraktivt at tage kortvarige og atypiske job.

Senere fredag taler Harald Børsting også i Herning, Aarhus, Vejle og Odense.