LO: Deltidsansatte skal arbejde fuld tid

Offentligt ansatte på deltid skal tvinges til fuldtidsarbejde for at skaffe penge til statskassen, mener LO.

LOs Harald Børsting foreslår nu, at offentlige deltidsstillinger skal laves til fuldtidsstillinger, så der skaffes flere penge til statskassen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hjemmehjælpere, sygeplejersker og andre offentligt ansatte skal kunne tvinges til at arbejde på fuld tid. Sådan lyder den opsigtvækkende udmelding fra LO's formand Harald Børsting i et interview med DR Nyheder.

Han foreslår, at de offentlige arbejdsgivere skal forpligtes til at øge antallet af fuldtidsstillinger markant i løbet af en årrække, blandt andet ved at konvertere deltidsstillinger til fuldtidsstillinger.- Vi bliver nødt til at gøre op med den udprægede deltidskultur, der er i den offentlige sektor. Det går ikke, siger Harald Børsting til DR Nyheder og henviser til, at 44 procent af de kommunalt ansatte er på deltid.

Forslaget skal ifølge LO være med til at skaffe de 15 milliarder kroner, som fagbevægelsen har forpligtet sig til at være med til at skaffe ved trepartsforhandlinger efter et eventuelt regeringsskifte.

Men forslaget kan i sidste ende betyde, at deltidsansatte bliver tvunget på fuld tid mod deres vilje. For sker det ikke frivilligt, så må de offentlige arbejdsgivere skrue bissen på for at opnå målene og skaffe penge til samfundskassen, erkender LO's formand.

- Det vil have karakter af tvang for nogle, men jeg tror, at for langt den største del vil det have karakter af at få lov til at udnytte den mulighed, de har ønsket.

- Så jeg oplever ikke, at det er brutalt, siger Harald Børsting til DR Nyheder.

Ifølge LO's beregninger, der baserer sig på en undersøgelse fra Arbejdsmarkedskommissionen om offentligt ansattes lyst til at arbejde mere, vil der kunne skaffes arbejdskraft svarende til knap 11.000 fuldtidsansatte.

Ideen er også at finde i S og SF-planen Fair Løsning, men her tales der kun om at offentligt ansatte skal have »ret til fuldtidsbeskæftigelse«.