LO-bossen hælder benzin på Grundfos’ ligelønsstrid

Lizette Risgaard i hårdt Facebook-angreb på pumpegiganten. En tillidsrepræsentant har måttet stoppe på grund af kampen for ligeløn, skriver hun. »At det er endt, hvor det er på Grundfos, er trist,« siger Lizette Risgaard til Berlingske.

Ifølge Teknisk Landsforbund har fagforeningen gennem flere år fået rettet lønnen for adskillige kvinder, der hver måned fik 3.000-5.000 kroner mindre i løn end deres mandlige kolleger. ?Arkivfoto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»What!!! Og desværre er der vist en tillids­repræsentant, som har måttet stoppe pga kampen for ligeløn, ikke i orden Grundfos.«

Sådan lyder LO-formandens kommentar på Facebook oven på Berlingskes afsløring af et opgør om ligeløn på pumpegiganten i den midtjyske by Bjerringbro – et opgør, som måske viser sig at være mere dramatisk end først antaget.

Tillidsfolk fra Teknisk Landsforbund beskrev i tirsdagsavisen, hvordan det gennem flere år er lykkedes forbundet at få rettet op på store uforklarlige lønforskelle mellem mænd og kvinders løn og få lønnen for kvindelige mellemteknikere hævet op på niveau med mændene.

»Vi har gennem flere år fået rettet en håndfuld lønninger hvert år. Der var tale om, at kvindelige ansatte tjente 3.000-5.000 kroner mindre om måneden end deres mandlige kolleger,« sagde faglig sekretær i Teknisk Landsforbund, advokat og ph.d. i ligelønsret, Byrial Rastad Bjørst til Berlingske tirsdag.

Men sidste år endte Teknisk Landsforbund og HK Privat i konflikt med Grundfos, da virksomheden opsagde en aftale om, at tillidsfolkene havde lov til at kigge i virksomhedens lønstatistik helt ned på den enkelte navngivne medarbejder, hvis de fik mistanke om, at mænd og kvinder ikke fik samme løn for samme arbejde.

Slut med at se kollegers løn

Grundfos begrundede opsigelsen med, at aftalen var i strid med persondataloven, hvilket en ekspert dog bestrider i hosstående artikel. Ifølge Teknisk Landsforbund betyder opsigelsen, at forbundets tillidsfolk på virksomheden fremover ikke kan kontrollere, om der reelt er ligeløn.

»Fremover er det slut med at se de underbetalte blandt Grundfos’ ansatte i forhold til kolleger af det modsatte køn,« sagde Byrial Rastad Bjørst.

Over for Berlingske ønsker LO-formand Lizette Risgaard ikke at uddybe sin kontroversielle Facebook-bemærkning om tillidsrepræsentanten, der måtte stoppe på Grundfos på grund af kampen for ligeløn, fordi der siden er indgået forlig i sagen.

Sagen er dog bredt kendt i fagbevægelsen og handler efter det oplyste om en tillidsrepræsentant, der for et par år siden forlod Grundfos efter uenighed om håndtering af fortrolige oplysninger om lønforhold i en konkret sag.

Denne sag handlede dog ikke om ligeløn, men tillidsrepræsentanten var kendt i fagforeningskredse for sin kamp for ligeløn på Grundfos.

Grundfos’ stop for fagforeningernes ligelønstjek, vil Lizette Risgaard imidlertid gerne kommentere.

»Jeg er ærgerlig, for Grundfos begyndte egentlig med at gå forrest på det her område. Tillidsrepræsentanterne på Grundfos har kunnet gøre sig mange praktiske erfaringer med arbejdet med ligeløn, netop fordi de der har fået noget materiale og fået dokumentation at arbejde med. På de fleste andre virksomheder er den slags jo lukket land,« siger hun.

»At det er endt, hvor det er på Grundfos, er trist. Det er jo den forkerte drejning, udviklingen tager, når både regering og virksomheder går mod mere mørklægning af kønsbestemte lønforskelle,« siger Lizette Risgaard, der understreger, at kampen for ligeløn er vigtig for fagbevægelsen.

Ingen ønsker forskelsbehandling

»Reelt ønsker ingen vel at forskels­behandle deres medarbejdere på baggrund af køn. Alligevel ser vi stadig, at lønforskelle mellem mænd og kvinder »sniger« sig ind. Og fagbevægelsens tillidsrepræsentanter har en vigtig opgave i at råbe op og rejse sagerne, når det sker. Problemet er bare, at det er svært for dem at få adgang til brugbar kønsopdelt lønstatistik,« siger hun.

Grundfos har hele tiden afvist at have et ligelønsproblem, og det fastholder Kim Nøhr Skibsted, der er medlem af koncernledelsen med ansvar for kommunikation, public affairs og ansvarlighed.

Men han mener ikke, at virksomheden er uenig med fagbevægelse og tillidsrepræsentanter på det principielle plan, når det gælder ligeløn.

»Måske ser vi ikke ens på, hvordan ligeløn bedst sikres. Men det er ikke fair at blæse det her ud af proportioner og antyde, at vi bevidst har brudt eller bryder gode ligelønsprincipper. Det gør vi ikke. Det er vigtigt, at ligeløn og lønforskelle mellem køn adresseres af både medarbejdere og ledere, for princippet om lige løn for lige arbejde er helt afgørende. Vi har desværre erfaringer med, at vores anvendte model ikke fungerede efter hensigten,« siger Kim Nøhr Skibsted, der lægger op til at finde en løsning.

Forskel på mænd og kvinder

»På Grundfos har vi tradition for at snakke om tingene, og det vil vi også gøre her. Vi er villige til at se på andre og bedre modeller, hvor vi fortsat sikrer ligeløn sammen med vores tillidsrepræsentanter, og det er vi allerede i gang med,« siger Kim Nøhr Skibsted.

Teknisk Landsforbunds tillidsrepræsentant på Grundfos, Jens Lyngsø, forklarede forleden i Berlingske, hvordan lønforskelle mellem mænd og kvinders løn efter hans vurdering opstår:

»En afdelingsleder, som leder både mænd og kvinder, har mange ting, der skal gå op. Mænd er typisk af natur og kultur højt­råbende, krævende og gode til at gøre opmærksom på sig selv. Kvinder er af natur og kultur små flinke mus, der er vant til at gøre, hvad der bliver sagt, kende deres plads og i øvrigt ikke brokke sig. Dette er ikke for at sige noget diskriminerende om hverken mænd eller kvinder. Der er bare nogle grundvilkår, vi må kæmpe imod, når vi ønsker, der skal være ligeløn,« sagde han.