Lindblad brændemærket for altid

Meget tyder på, at fælden snart klapper for en af de mest kontroversielle personer i dansk erhvervsliv. Uanset udfaldet af forestående retssager er Lasse Lindblad nu brændemærket for altid.

Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lasse Lindblad har oplevet modgang før. Han er ikke en mand, der lader sig slå ud. Heller ikke selv om anklagerne om bedrageri, kursmanipulation, insiderhandel og meget mere nu tårner sig op omkring finansmanden med det strittende hår og det iltre temperament.

Men uanset udfaldet af de retssager, der inden længe vil tvinge Lasse Lindblad til at tage plads foran en dommer, er den stålfaste iværksætter nu brændemærket for altid.

Tirsdag fremlagde advokat Carsten Fode sin undersøgelse af forholdene i den nu krakkede Capinordic Bank, hvor Lasse Lindblad som tidligere direktør for moderselskabet Capinordic og medlem af bankens bestyrelse spillede en helt central rolle.

Advokatundersøgelsen, der er bestilt af Finansiel Stabilitet, uddeler uhørt hård kritik af Lasse Lindblad, der nu kan se frem til både straffesag og erstatningskrav. Anklagerne lyder blandt andet på kursmanipulation og insiderhandel og vil efter alt at dømme ende på bagmandspolitiets bord inden længe.

Mistede alt

Det er ikke første gang, at Lasse Lindblad har mærket, hvad det vil sige at være involveret i et juridisk efterspil oven på et bankkrak. Da Samson Bank krakkede i 1995, var det med Lasse Lindblad som medejer og chef for bankens børsmæglerselskab. Han blev efterfølgende tiltalt for bedrageri sammen med bankens direktør, men blev efter en årelang retssag frifundet. Sagen klæbede imidlertid til Lasse Lindblad, der mistede alle sine penge i forbindelse med krakket og fandt sig selv på bunden – både privat, økonomisk og karrieremæssigt.

Han vendte finanssektoren ryggen og demonstrerede sit forretningstalent ved at etablere Aqua-Walls, der var specialiseret i indeklima. Nogle år efter solgte han virksomheden til ISS for et tocifret millionbeløb. Pengene brugte han til i samarbejde med Statens Seruminstitut at stifte virksomheden Antibodyshop, som senere blev overtaget og børsnoteret under navnet Bioporto.

I 2004 overtog han sammen med iværksætteren Peter Forchhammer kontrollen med investeringsselskabet Capinordic og opfandt efterfølgende Capinordic Bank. En bank, der fra begyndelsen var kontroversiel, fordi rigmændene bag banken – herunder også Erik Damgaard, Steen Bryde og Ole Vagner – lånte penge i stor stil af banken, ligesom banken købte stifternes egne selskaber i dyre domme.

Måneden inden banken krakkede i februar i år blev Lasse Lindblad fyret som chef for Capinordic-koncernen. På det tidspunkt havde banken over 6.000 kunder primært i Sverige, hvis penge blev brugt af en mindre kreds til at spekulere i blandt andet tvivlsomme ejendomsprojekter.

Er stadig rig

Nu venter efterspillet. Og i modsætning til flere af de andre hovedpersoner bag banken har Lasse Lindblad stadig masser af penge at miste i den kommende erstatningssag, for Finansiel Stabilitet kræver 200 mio. kr. af den tidligere ledelse. Også selv om hans aftrædelsesgodtgørelse fra Capinordic er frosset inde.

Hans private selskab DKA Consult fik et overskud på 50 mio. kr. sidste år og har en egenkapital på 238 mio. kr., hvoraf hovedparten udgøres af en aktiepost i solenergiselskabet Colexon Energy AG. Selv ser Lasse Lindblad sig som iværksætter.

»Jeg er ikke bare en kold pengemand,« har han tidligere sagt til Berlingske Business. Om domstolene er enige i den betragtning, må tiden vise. Sikkert er det, at hvis det var svært for Lasse Lindblad at slippe af med Samson Bank-sagen, så bliver det umuligt at glemme Capinordic.