Lille trick fik medarbejdere til at rose hinanden

Det behøver ikke at kræve den store strategiplan fra ledelsen for at få mere dagligdags anerkendelse ind på arbejdspladsen. Det har Novozymes-laboranten Mette Larsen erfaret.

Mette Larsen er laborant hos Novozymes og har aktivt arbejdet med at forbedre feedback-kulturen på sin arbejdsplads. Fold sammen
Læs mere

Det fleste vil nok sætte pris på, at der bliver lagt mærke til ens arbejde, og at man får den ros og anerkendelse, som man synes, man fortjener. Det er ikke på alle arbejdspladser, der er tradition for det – men heldigvis skal der ikke meget til at skubbe situationen i rigtig retning.

Det erfarer Mette Larsen i hvert fald. Den 27-årige laborant arbejder med forskning hos enzymproducenten Novozymes, og hun har aktivt været med til at få mere fokus på ros på sin arbejdsplads gennem et ganske simpelt tiltag. Baggrunden var et medarbejderønske.

»En klimaundersøgelse viste, at der var et generelt ønske på min afdeling om, at vi skulle blive bedre til at give hinanden feedback. Nogle syntes endda, at der til tider var en lidt grim tone. Det var vi nogle stykker, der besluttede os for at gøre noget ved,« siger hun og tilføjer:

»Så for at skabe dialog satte vi en plakat op, hvor folk kunne sætte klistermærker på, der markerede, om man havde fået ros eller konstruktiv feedback – eller det modsatte. Enten på eget initiativ eller på opfordring. Det ændrede faktisk meget.«

Emnet blev åbnet

Det var ikke, fordi det lille trick med en plakat specielt handlede om at fremtvinge en udvikling med hensyn til antallet af daglige glimt af ros eller feedback. Det var en ønsket effekt, men indledende var det centrale med plakaten lige så meget noget andet.

Mette Larsen, laborant hos Novozymes

»Det har været godt at sætte fokus på emnet, der alt andet lige er vigtigt for arbejdsglæden.«


»Det åbnede for emnet. Det skabte dialog. Det skabte en fornemmelse af, at det her kan vi godt finde ud af at snakke om. Så det betød, at folk roste hinanden, men lige så vigtigt så satte det gang i den konstruktive kritik. Og det er i den forbindelse også smaddervigtigt at kunne sige, at noget ikke fungerer. Man skal jo bare sige det på en ordentlig måde, og så folk forstår det,« siger hun.

Mette Larsen er laborant hos Novozymes og har aktivt arbejdet med at forbedre feedback-kulturen på sin arbejdsplads. Fold sammen
Læs mere

Derudover var sidegevinsten ifølge Mette Larsen, at folk faktisk grinede lidt ad det hele. På den gode måde. Konceptet blev modtaget godt uden at blive tabubelagt.

Glemmer bløde værdier

For hende selv har det været inspirerende at søsætte et lille projekt, der faktisk fik mærkbar og vedvarende effekt. Og ikke kun i de timer, Mette Larsen er på arbejde.

»Det har været godt at sætte fokus på emnet, der alt andet lige er vigtigt for arbejdsglæden. Det har motiveret mig enormt meget personligt, og det har inspireret mig til også at tænke over det i privatlivet. Fokus på både at kunne tage imod og give – og det gælder alle mennesker, man omgås,« siger hun og tilføjer:

»Men mest af alt har jeg brugt det i mit arbejde. Som så mange andre steder, så kan man også i det her fag blive meget resultatorienteret. Alting skal have et formål, og man glemmer lidt de bløde værdier, der gør det rart og sjovt at arbejde. Det er der ingen grund til. Det kan man heldigvis ændre.«