Lille formand med stor magt

Arlas bestyrelsesformand Ove Møberg blev af mange set som en overgangsfigur, da han blev valgt til formand i 2007.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk-svenske Arla Foods er et af verdens største mejeriselskaber med næsten 16.000 ansatte og salg over hele verden. Men for bordenden i bestyrelseslokalet sidder en af Danmarks helt små mælkeproducenter – den 61-årige Ove Møberg. Med kun 80 køer hjemme i stalden i Klinkgård ved Grindsted er han meget langt fra den udvikling, der ellers har præget den danske kvægproduktion de seneste ti år. I dag er det nemlig langt mere normalt med 200 køer i stalden end 100, og udviklingen går kun én vej – mod større og større brug.

»Jeg har altid nydt det organisatoriske arbejde meget, og efter mange år i Arlas bestyrelse synes jeg, at det var naturligt at gå efter formandsposten, da muligheden bød sig. Og selv om mit eget landbrug ikke er stort, så tror jeg meget på, at den strukturudvikling, der finder sted i landbruget, er rigtig,« siger Ove Møberg.

En formandspost, Ove Møberg lidt overraskende vandt, da den svenske favorit Åke Hantoft, der i dag er næstformand i Arla, blev underkendt af sit eget svenske bagland. En udvikling, der førte Ove Møberg frem som et kompromis, alle kunne acceptere.

Splittelse og skandale
På trods af Ove Møbergs uventede valgsejr gik der ikke længe, før han fik mulighed for at markere sig som ny formand. Kort efter hans udnævnelse til formand blev Arla Foods truet af opløsning, da en lang række af selskabets største leverandører truede med at forlade selskabet til fordel for de dengang høje afregningspriser på det frie tyske mælkemarked. Et oprør, Ove Møberg sammen med sin adm. direktør Peder Tuborgh dog fik talt ned – dels med sin rolige, vestjyske facon dels med heftige og hurtige stigninger i afregningsprisen til de danske mælkeproducenter. Siden fulgte Muhammed-krisen II, og i efteråret 2008 måtte Ove Møberg forsvare, at Arla Foods havde investeret stort i Kina. En investering, der pludselig gjorde, at Arla Foods var involveret i en fødevareskandale med forgiftet mælkepulver og døde spædbørn.

»Jeg havde bestemt ikke forestillet mig, at der skulle være så mange aktuelle og dramatiske sager, da jeg overtog posten som bestyrelsesformand i Arla Foods. Men jeg forstår, at det må være sådan i en global verden, hvor nyhederne spredes meget hurtigt. Af samme grund tror jeg også meget på stor åbenhed og dialog med vores omgivelser. Vi skal jo huske på, at vi er et meget synligt selskab, som de fleste forbrugere møder hver morgen ved deres morgenbord,« siger Ove Møberg.

Upopulære beslutninger
Med sin vestjyske accent og sit stille væsen befinder Ove Møberg sig langt fra det billede, man ellers let kunne få af en magtfuld bestyrelsesformand for et af landets største selskaber. Men magten bruger Ove Møberg gerne.

»Det tjener til Oles ros, at han forstår at balancere hensynet både til virksomheden og til andelshaverne. Derfor er han heller ikke bange for at skære igennem og tage de beslutninger, der måske ikke er rare, men er nødvendige, hvis selskabet skal overleve. Og det er jo netop en bestyrelsesformands opgave,« siger Thomas Johansen, mangeårigt bestyrelsesmedlem i Arla Foods.

Når Ove Møberg ikke har travlt med at rejse rundt og holde møder i Arlas bagland, opholder han sig på gården ved Grindsted, der dog i dag delvis er overdraget til en tidligere medhjælper, da begge de voksne børn har takket nej til landbrugslivet. I fritiden går han på jagt, og på en god aften nyder han gerne et glas rødvin og et stykke blåskimmelost.

»Jeg får nok ikke mere tid til gården lige foreløbig, for jeg trives meget, hvor jeg er lige nu, og har ingen planer om at stoppe som formand i den nærmeste fremtid,« siger Ove Møberg.