Ligestilling på direktionsgangen? Vent lige lidt med at åbne champagneflaskerne

SYNSPUNKT. Kigger vi på topleder- og bestyrelsesformandsniveau er kvinderne fortsat markant underrepræsenterede, skriver Vibeke Skytte, der er direktør i interesseorganisationen Lederne.

Lene Skole og Vibeke Skytte. Fold sammen
Læs mere

»Forskellige kompetencer, forskellige synspunkter og forskellige personligheder er helt afgørende. Det handler naturligvis ikke kun om køn. Det gælder også nationalitet og om at have en aldersspredning i gruppen. Men i og med, at det stadig ofte er mænd, der ansætter – bestyrelsesformænd, direktører og headhuntere – så er det vigtigt at være ekstra opmærksom på kvinderne, fordi vi ind imellem har en tendens til at vælge dem, der ligner os selv.«

Sådan lød det fra Lene Skole, administrerende direktør i Lundbeckfonden, i Berlingske og på Business.dk for et års tid siden, da hun skulle beskrive, hvordan hun arbejder med mangfoldighed og diversitet – både i bestyrelser og på direktionsgangen.

Anledningen til interviewet og søgelyset på diversitet var, at Lene Skole netop var blevet den tredje modtager af prisen Women’s Board Award.

På fredag skal Women’s Board Award uddeles igen, og jeg glæder mig til endnu engang at være til stede under prisoverrækkelsen.

Ligesom de forrige år er det kronprinsesse Mary, som uddeler prisen. Og inden det bliver afsløret, hvem der vinder i år, vil blandt andre Lone Træholt, Danmarks første kvindelige brigadegeneral, og Thomas Thune Andersen, formanden for DONG Energy, komme med hver deres betragtninger om, hvordan og hvorfor vi skal fortsætte arbejdet med at sætte fokus på kvindelige bestyrelsestalenter og øge diversiteten i bestyrelser og topledelser.

Jeg er helt enig med Lene Skole, når hun taler om betydningen af diversitet, men også tendensen til, at mange (mænd) i ansættelses- og udnævnelsessammenhæng intuitivt går efter personer, der er som de selv. Og hvordan undgår vi så dette på mange måder uhensigtsmæssige mønster?

Det gør vi ved, at alle ansættelser og udnævnelser sker på et oplyst grundlag. Et grundlag, som sikrer, at det er kandidatens kvalifikationer, som tæller og bliver bedømt – ikke køn, ikke alder, ikke nationalitet og ikke hudfarve.

Når man læser en ny analyse fra DI, som blev offentliggjort for et par uger siden, er der heldigvis noget, som tyder på, at ligestillingen nu endelig begynder at tager at tage fart på bestyrelsesniveau i Danmark.

Analysen viser nemlig, at andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer fra 2008 til 2016 er mere end fordoblet – fra ti til 26 procent.

Dermed ligger Danmark ifølge DI over EU-gennemsnittet, og det er da absolut værd at glæde sig over. Også når vi i Lederne kigger på vores medlemstal, kan vi se, at andelen af kvinder vokser.

Her ved indgangen til 2017 var 29,5 procent af Ledernes medlemmer kvinder – springer vi ti år tilbage, var andelen af kvindelige ledere på 21 procent. Og i gruppen af ledere under 30 år er kvindernes andel nu helt oppe på fire ud af ti.

Men inden vi hejser flaget, åbner champagneflaskerne og aflyser Women’s Board Award og andre lignende begivenheder, der har til formål at sætte fokus på kvindelige talenter og øget diversitet, er det vigtigt at slå fast, at vi langt fra er i mål.

Bevares, 26 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer og 29,5 procent kvindelige ledere er da fine skridt i den rigtige retning.

Men faktum er, at kvinderne stadig er i undertal, og kigger vi på topleder- og bestyrelsesformandsniveau, er kvinderne endda fortsat markant underrepræsenterede.

Rom blev ikke bygget på én dag. Og jeg kan vist godt allerede nu også skrive Women’s Board Award ind i min kalender for 2018!

Vibeke Skytte er direktør i interesseorgansationen Lederne