Lej en direktør

Flere og flere danske virksomheder lejer en direktør for en kortere periode, når konkrete opgaver skal løses.

Læs mere
Fold sammen
Kald dem daglejere med chef-løn og hjørnekontor eller problemknusere på timekontrakt. Det, at leje en direktør, har fundet vej til Danmark.

Begrebet kaldes interim management og handler om, at lederen bliver kaldt ind i en virksomhed for at løse en konkret opgave i en tidsbegrænset periode.

Göran Johansson, adm. direktør i Danmarks første virksomhed af slagsen, Nexus Interim Management, har oplevet, at der er sket en stigning på 20 procent i brugen af chefer på fremleje inden for det seneste år.

Frie fugle

- Dagens topledere har brug for et værktøj til at 'trimme' organisationen, nu hvor der er krisetider, forklarer han.

Direktøren kan eksempelvis træde ind i en virksomhed i seks til otte måneder, levere varen og herefter suse videre til en ny opgave. Netop nu hvor der er nedgangstider, søger flere virksomheder efter fleksible løsninger, da fremtiden er usikker for flere af dem.

Interim management er et relativt nyt begreb i Danmark, der kom hertil for otte år siden.

Konceptet opstod i Holland sent i 1980’erne og blev senere populært i England. Ifølge Niegel Young, partner i den internationale headhuntervirksomhed Heindrick & Struggles London, var det fordi, at når en chef blev fyret, var lederen i en mellemfase, fordi der ofte var en konkurrenceklausul, der forhindrede lederen i at søge nyt job. I stedet for benyttede direktøren tomrummet til at yde assistance som chef.

Og hvem er de så? De lejede direktører kan karakteriseres som fritflyvende fugle, der kommer ind i et projekt i kortere perioder.

De behøver ikke et sikkerhedsnet, og er derfor også ideelle i forbindelse med, at en virksomhed skal ansætte en ny direktør. Ofte tager det lang tid at finde en ny direktør, og i den mellemliggende periode, hvor direktørstolen er tom, skal posten kører videre.

Netop her benytter flere virksomheder sig af muligheden for at hente hjælp fra en lejet direktør, der udfylder rollen i det afgrænsede tidsrum. Som oftest er den lånte direktør en erfaren leder mellem 40 og 50 år, der har en faglig bredde og som har haft topjob som administrerende direktører, funktionschefer, finansdirektører og andet.

Sidst men ikke mindst skal en lejet interim-direktør være utrolig god til at netværke og kunne benytte sig af den store kontaktflade, det giver at komme rundt i mange virksomheder.

Giver tid og roBirgitte Meisner Nielsen, fagchef for HR og Ledelse i Dansk Erhverv, mener da også, det kan være en fordel at ansætte en lejet direktør i perioden, indtil en virksomhed finder en ny og blivende direktør.

- Nogle vælger at opgradere økonomichefen, men det kan senere blive et problem, når lederen skal rykke ned på sin vante post igen. Derfor foretrækker flere virksomheder at sige ja til få en midlertidig direktør ind i den tomme stol. Så er der samtidig tid og ro til at søge efter den blivende, lyder hendes opfordring.

Gyldent håndtrykAnders Harbo, ledelsesudviklingschef i Dansk Industri tilføjer, at virksomheder med fordel kan ansætte en interim manager, hvis de gerne vil have et frisk pust udefra.

- Interim managers har ofte drive - og så hænger virksomheden ikke på at skulle give lederen 'et gyldent håndtryk', hvor en leder får en sum penge for at stoppe i forbindelse med en aftrædelse, siger han.

Netop det er en fordel lige nu, hvor flere virksomheder er truet af konkurser, fortsætter han og tilføjer, at virksomheden så får en leder, der kan træffe beslutninger og stå på egne ben.

England og HollandEneste minus er ifølge Tobias Petri, partner i Heidrick & Struggles Danmark, at niveauet inden for interim management - trods fremgangen - er overraskende lavt i Danmark i forhold til i Holland og England.

Det kan hænge sammen med, at der er længere tradition for at benytte sig af netop denne ledertype, og at det stadig ikke er velanset i branchen at være freelance direktør. Han vurderer derfor, at der kun er omkring 150 dygtige af slagsen i Danmark i dag.

- Det er vigtigt, at direktøren tænder på at få en tidsbegrænset kontrakt, men det gør de færreste danske direktører, og det betyder, at der desværre stadig er langt mellem snapsene i Danmark i forhold til i England og Holland, hvor begrebet er langt mere udbredt, siger han.

Den gode interim manager er aldrig arbejdsløs i længere tid af gangen, men det er ofte tilfældet for danske direktører, vurderer Tobias Petri.