Lego-chef: Jeg føler mig som en 65-årig

Legos kun 38-årige topchef lægger ikke skjul på, at det slider hårdt på kroppen at stå i spidsen for redningen af den familieejede virksomhed.

Det vakte opsigt i dansk erhvervsliv, da Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansen for tre år siden satte den dengang blot 35-årige Jørgen Vig Knudstorp i spidsen for den redningsaktion, der skulle sikre Billund-virksomhedens overlevelse efter flere år med store underskud og et katastrofalt dyk i omsætningen.

Den tidligere McKinsey-konsulent skulle sammen med finansdirektør Jesper Ovesen, tidligere Danske Bank, skære en virksomhed til, der var blevet "for stor og tyk" - omkostningsbasen var simpelthen alt, alt for stor i forhold til indtjeningen.

I dag, tre år senere, og i øvrigt godt på vej med at fuldføre opgaven, fortæller Jørgen Vig Knudstorp, at opgavens omfang og karakter har sat sig spor på sin 38-årige krop.

"Om jeg nogle gange spørger mig selv, hvorfor jeg brænder mit lys i begge ender? Ja, selvfølgelig gør jeg det. Og jeg bruger også meget energi på at tænke på, at jeg bliver nødt til at få noget mere balance i mit liv. Jeg føler mig faktisk som en 65-årig, og det er jeg ret chokeret over. Så jeg forsøger at komme i bedre form. Men jeg har følt, at alt i mit liv på nær børnene, måtte ofres for at redde LEGO. For jeg kunne ikke komme ud og sige: Okay, jeg kom igennem det med helbredet i god form, men desværre døde LEGO. Så ja, jeg har været villig til at risikere mit helbred for at få det til at lykkes. Men jeg er ikke villig til at løbe den risiko resten af mit liv," siger Jørgen Vig Knudstorp til Jyllands-Posten.

Han bor i Fredericia og har fire børn mellem 0-6 år.

"Jeg læste for nylig, at der ikke er nogen grund til at spare op til pensionen, hvis man lever usundt. Jeg ryger ikke, og jeg drikker ikke meget rødvin, for så falder jeg i søvn. Men det er klart, at det gør indtryk. Jeg tænker da nogle dage, at Gud, min mor var kun 17 år ældre, end jeg er nu. Jeg har ingen personlige mål om at blive 90 år, men tanken om, at mine børn kan miste min kone eller mig, kan bekymre mig. Og jeg fik det tæt ind på livet for nylig, da min kone var på hospitalet i fire dage. Jeg kunne mærke, hvor hårdt det var for børnene. De har åbenbart på den hårde måde lært, at de ikke kan regne med mig på samme måde, som de kan regne med hende. Hun er det faste holdepunkt, og jeg er mest ham, der kommer og leger med dem," siger Lego-topchefen, der allerede et halvt år inde i jobbet som topchef kunne mærke, hvordan arbejdsmængden og ansvaret sled på hans helbred.

Dengang sagde han til Berlingske Business.

»Jeg har det fint nok med det arbejdsmæssige pres. Men jeg vil ikke sidde og hælde vand ud af ørene og snakke om, at jeg har balance i livet, for det har jeg sgu ikke. Det kan man ikke have i den situation, jeg sidder i i dag. For mig begyndte det her jo ikke i forrige uge, for jeg har fået større og større ansvar gennem de sidste to-tre år. Jeg har knoklet for Lego meget længe, men det, jeg ikke giver slip på, er at se min kone og mine tre børn. Så hiver jeg dem nogle gange med på arbejde, og så passer min assistent dem, når jeg går til møder. Det er kaotisk og opleves tit som utilfredsstillende, for jeg føler ikke, jeg lever et sundt liv. Jeg spiser ikke godt og løber ikke. Det bliver lidt for meget fiskefrikadeller med ris og McDonalds-mad, men omvendt må man sige, at Lego er altså ved at dø.«