Legebarnet

Når Christian Walther Øyrabø ikke hjælper iværksættere med at udvikle deres firma, stikker han af med sin fjernstyrede helikopter. Bestyrelsesformanden for Dansk Iværksætter Forening har passion for iværksætteri og har brug for luft, hvis det ikke lykkes.

Christian Walther Øyrabø er mangeårig serieiværksætter, direktør for en virksomhed der rådgiver iværksættere og formand for Dansk Iværksætter Forening.
Læs mere
Fold sammen
Christian Walther Øyrabø var tosset. Den 40-årige administrerende direktør og mangeårig iværksætter kunne ikke få sin fjernstyrede helikopter mere end ti centimeter over jorden. Han troede ikke, det kunne lade sig gøre.

Men det skulle lykkes. Derfor fik han ryddet hele kantinen for borde og stole i virksomheden, Vidensbanken, der normalt fungerer som bindeled mellem iværksættere og investorer. Han fik stillet det hele ud til væggene, så han kunne bruge en uge på at manøvrere den lille helikopter rundt. Han kunne ikke acceptere, at det ikke kunne lade sig gøre.

Sådan har han det også, når han fra sin direktørstol i Vidensbanken og Sealand Capital hjælper iværksættere med at se muligheder i deres opstartsvirksomheder, og hvordan virksomheden via venturekapital og den rigtige strategi kan udvikle sig til en vækstvirksomhed. Han bliver ved, længe efter at gennemsnittet for længst har klappet mødemappen sammen. Legebarnet har fantasien i behold og ser muligheder i andre folks virksomheder.

Første gang han selv kastede sig ud i iværksætteriet, var da han med sin eget opstartsfirma solgte medicinalvarer i Danmark, Norge og Tyskland. Nu har han gennem femten år som serieiværksætter oplevet det, som alle iværksættere kommer ud for: Startvanskeligheder, nedtur, opsving og succes. Derfor faldt det hele i hak, da han i april 2011 blev udnævnt som bestyrelsesformand for Dansk Iværksætter Forening.

Han kender medlemmerne og kunne være med til at genrejse iværksætternes brancheforening og gøre den til en politisk frontkæmper. Dengang, da han kom til, havde foreningen nemlig alvorlige problemer.

Der var medlemsflugt, og økonomien hang i laser. Den tidligere direktør havde brugt flere penge, end der reelt var i pengekassen, og foreningen gik i hi.

Så der skulle virkelig trækkes på Christian Walther Øyrabøs kreative kompetencer og evne til at se muligheder. Det lykkes i store træk. Medlemstallet i Dansk Iværksætter Forening er det bedste i fem år med et par tusind medlemmer.

Men nogle gange hænder det, at Christian Walther Øyrabøs optimisme tager overhånd, når han sidder over for potentielle partnere. Lige så vel som han ser muligheder og nyskabende måder at gribe tingene an på, ser han også muligheder i mennesker. Det kan betyde, han går lidt længere med nogle personer, der ikke er særlig gavnlig for forretningen. Personer, som tidligere kunne have været skåret fra.

Når han endelig finder ud af det og når frem til den konklusion, at det ikke kan lykkes, bliver han rasende og taler med store bogstaver. Det er passionen for iværksætteriet og ærgrelsen, der skinner igennem.

Det ved kollegaerne udmærket, så de lader ham køre af sted et par timer for at flyve lidt med sin fjernstyrede helikopter. Eller allerbedst: Spise en pølse fra pølsevognen. Han ved ikke noget bedre. Gennem længere tid forsøgte han endda at overtale sin hustru, der er uddannet kok, til at købe og åbne en pølsevogn. Så ville hans lykke være gjort.

Det er ikke fordi, at Christian Walther Øyrabø er godtroende, hans livssyn og syn for muligheder får ham nogle gange bare til at forsætte en måned længere end gennemsnittet. Det betyder også, at han involverer sig i alverdens opstartsprojekter og hurtigt fylder sin kalender med seks møder på en dag.

Det griber om sig. Gennem godt halvandet år arbejdede Venstres nuværende iværksætter- og innovationsordfører, Jakob Engel-Schmidt, som direktør i Dansk Iværksætter Forening sammen med Christian Walther Øyrabø. Og hvis han skulle give sin tidligere formand et råd, er det ikke overraskende, at han skal lære at give slip. At give slip på søsatte virksomheder, der kører fint af sig selv.

Ellers får bestyrelsesformanden aldrig tid til at tage det flyvecertifikat, som han så længe har talt om i frokostpauserne.