Lederuddannelse kan ikke stå alene

Lederuddannelser er populære, og mange unge har et lederjob på ønskelisten. Det ser man blandt andet på CBS. Eksperter vurderer, at en kombination af uddannelse og praktisk erfaring er det optimale.

Lederuddannelser er populære, og mange unge har et lederjob på ønskelisten. Det ser man blandt andet på CBS (billedet) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere nye lederuddannelser er blevet oprettet på de danske universiteter de seneste to år, viser en optælling fra Berlingske Research. En af dem er »Erhvervsøkonomi og projektledelse,« der ligger inden for området Ledelse og Organisation på Copenhagen Business School (CBS). Den blev oprettet i 2013, og allerede i år fik den flere end 1.000 ansøgninger, men er det en direkte vej til et lederjob?

Der er mange eksempler på, hvordan en topleder er endt i toplederstolen. Et af dem er Waldemar Schmidt, der i 27 år var administrerende direktør i den globale rengøringsvirksomhed ISS. Han har aldrig taget en lederuddannelse og mener ikke, at lederegenskaber kan læres på skolebænken.

»Min grundholdning er, at der, hvor man kan lære noget, er på jobbet. Lederkvalifikationer lærer man ikke ved at gå på universitetet og tale med en professor. Det er ude på jobbet og gennem livet,« siger han og tilføjer:

»Jeg tror, at den bedste måde at lære på er ved at arbejde med nogle dygtige mennesker. En chef bør være en form for coach for sine medarbejdere, så de kan udvikles. Men jeg tror ikke, det er noget, man kan udvikle på en uddannelse.«

På universiteterne er holdningen ikke nødvendigvis den samme. Bente Elkjær er professor i læringsteori med særligt fokus på læring i organisationer og arbejdsliv ved Aarhus Universitet. Hun fortæller, at der ikke ville blive undervist i ledelse, hvis det ikke gavnede, og hun er ikke i tvivl om, at rollen som leder er noget, man kan læse sig til.

»Det handler om det overordnede menneskesyn. Dit menneskesyn kan være, at vi fødes med de talenter, vi har, og så skal de bare graves frem. Andre mener, at hvis man har de rette betingelser og er i de rette omgivelser, kan man sagtens udvikle og uddanne sig. Jeg tror på det sidste. Det er dog de færreste, der går direkte fra universitetet og ud i et lederjob. Derfor får de automatisk noget erfaring, inden de får en lederrolle,« siger Bente Elkjær.

Hvis man udelukkende sigter efter at få en lederstilling, kan det være en god idé at læse statskundskab. En analyse lavet af Dansk Erhverv i 2013 viser nemlig, at der med netop den uddannelse er 25 procent chance for at få en lederstilling i løbet af sin karriere.

På statskundskab undervises der ikke i rollen som leder. Alligevel kommer der mange ledere ud af uddannelsen. Spørgsmålet er så, om man behøver at tage en uddannelse, der underviser i lederrollen.

Niels Henriksen, der er rådgivningschef hos organisationen Lederne, forklarer, at der er stor efterspørgsel, på ledere med lederuddannelser, men at det også er vigtigt at lære noget ude på arbejdsmarkedet.

»Jeg tror ikke, at man er født med særlige lederegenskaber, men der er ingen tvivl om, at opvækst, skolegang, fritid og personlighed har betydning for, om du kan udvikle et talent for ledelse,« siger han og fortsætter:

»Ledelse i dag er en kombination af teori, praksis og selvindsigt, og man kan ikke bare læse sig til at blive leder. På den anden side er det en forudsætning for succes som leder, at man kan og vil tilegne sig teoretisk stof og bruge det til at lede medarbejdere og forstå sin lederrolle. Det er både skolebænk og skolegård, der gør dig til en god leder.«

På CBS oplever man stigende tilgang på mange af uddannelserne. Der er så mange unge, der har en uddannelse på CBS som førsteprioritet, når de søger ind, at de kun kan optage halvdelen af dem.

Jan Molin, uddannelsesdekan på CBS, ser det som en nødvendighed, at ledelse kan være en uddannelse.

»Det første, jeg lærte, da jeg blev ansat for 30 år siden, var, at der er ganske få ledere, som er fødte ledere, og derfor er vi nødt til at uddanne nogle flere. Man kan sagtens lære ledelse, og undervisning i ledelse sker altid i sammenhæng med noget andet på CBS. Det kan være driftsøkonomi, strategi, organisation, markedsføring eller lignende brede erhvervsøkonomiske kompetencer, som ledere skal have eller skal kunne forholde sig til,« siger han.

Han ser dog også erhvervslivet som et godt supplement til at blive en god leder.

»Jeg siger ikke, at man kan lære det hele på et universitet, men man bliver ikke en god leder, hvis man ikke har et bredt erhvervsøkonomisk, fagligt grundlag, og det kan man få på universitetet. Man lærer også en masse vigtige ting i praksis, og vi mener, at vi supplerer erhvervslivet godt. Leder er noget, man bliver i vekselvirkningen mellem det faglige fundament fra universitetet og den praksis, man lærer i virksomheden,« siger Jan Molin.