Lederjobbet er for råt til kvinder

Kun syv procent af direktørerne i Danmarks 1.000 største virksomheder er kvinder. Kvinderne er ikke hårdhudede nok, lyder det fra bestyrelsesdronningen Lone Fønss Schrøder.

Lone Fønss Schrøder er den dansker med flest tunge internationale bestyrelses poster, bl.a. i Volvo, norske Aker og Svenska Handelsbanken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Topledelsen er øretævernes holdeplads. Det er for tough for mange kvinder. De tåler ikke at mærke al den modstand, de får. Forskning viser, at det betyder meget for kvinder at føle sig nyttige og at få støtte og opmuntring. Så når de føler sig misforstået og møder modstand, mister de modet og takker nej til topposter."

Sådan siger Lone Fønss Schrøder, som er tidligere underdirektør i A.P. Møller - Mærsk og topchef i Wallenius Line og i dag medlem af bestyrelsen i bla. Volvo, Aker, Svenske Handelsbanken, NKT og Bilfinger Berger i Tyskland.

"Når man som medlem af topledelsen gennemfører store forandringer, er der altid nogle, der er utilfredse. Det er svært for kvinder at klare en vred mand, der står og råber ad dem. Mange mister helt mælet," siger Lone Fønss Schrøder, som på egen krop har mærket jalousi og fordomme fra mændene.

Bare tæer blev kommenteret

"Når en kvinde bliver direktør, er det ligesom ikke længere så fint selv at være det, synes mændene. Jeg er blevet mødt med 'Hvordan kan hun det, hun har så mange børn!'," fortæller hun. (Lone Fønss Schrøder har fem børn - red.)

Da Lone Fønss Schrøder blev udnævnt til underdirektør i Mærsk, blev hun kaldt ind til chefen. En direktørkollega i Fjernøsten havde klaget over at hun havde bare tæer i sandalerne.

"Jeg kan huske, jeg tænkte: "Det kan da ikke være rigtigt, at en jaloux kollega, der i øvrigt bor på den anden side af jordkloden, pludselig beskæftiger sig med, hvad jeg har på af fodtøj," siger hun.

En undersøgelse foretaget af Berlingske Business Magasin viser, at de kvindelige direktører typisk sidder i medie-, medicinal og finansbrancherne. Kun få kvinder har som Lone Fønss Schrøder vovet sig ind i klassiske mandfolkebrancher som rederier og tung industri.

Læs interviewet med Lone Fønss Schrøder og specialnummeret om kvinder i topledelse Berlingske Business Magasin torsdag 11. oktober 2012.