Lederen skal tøjle den innovative chef

Lederen skal tage affære, hvis chefens adfærd påvirker medarbejderne negativt, lyder ledelsesrådgiverens budskab i forhold til sidste uges dilemma.

Lederen skal tage affære, hvis chefens adfærd påvirker medarbejderne negativt, lyder ledelsesrådgiverens budskab i forhold til sidste uges dilemma. Fold sammen
Læs mere

I sidste uges dilemma stod lederen i et PR & reklamebureau med den udfordring, at chefen konstant tæppebomber både lederen og lederens medarbejdere med nye idéer og indfald. Lederen finder det svært at sætte retning for sine medarbejdere, som viser mindre og mindre initiativ og nytænkning i løsningen af deres opgaver. De er simpelthen kørt døde og har mistet retningssansen på grund af chefens konstant skiftende fokus.

Dilemmaet er et tydeligt eksempel på, hvor nødvendigt det er, at man som leder forstår at lede sin chef, vurderer ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt.

»Selv om det er en udfordring af lede opad - især med sådan en livlig chef - er det vigtigt, at lederen reagerer, hvis han eller hun fornemmer, at chefens adfærd påvirker medarbejderne og deres arbejde negativt, siger Michael Uhrenholt.

Han anbefaler løsningsforslag nummer tre, hvor lederen tager et møde med chefen og fortæller hende, at hendes mange indfald påvirker medarbejderne negativt, og at det ikke kan fortsætte sådan.

Balance i kreativitet og drift

Det er vigtigt, at lederen i samtalen anerkender chefen for sit engagement,men samtidig gør det klart, at hun bliver nødt til at respektere medarbejdernes behov for klare mål og ro til at passe driften.

»Konkret kunne lederen foreslå chefen, at de mødes fast og tager snakken om idéerne, inden de inddrager medarbejderne. Eventuelt kan nogle få medarbejdere deltage på møderne. En fordel ved dette kunne være, at lederen på den måde kan bruge sit kendskab til medarbejdernes ressourcer og kompetencer til at prioritere og fordele opgaverne så optimalt som muligt, siger Michael Uhrenholt.

Selvfølgelig skal både ledere og medarbejdere og virksomheden som helhed være åben over for nye tiltag, men der skal være orden i processen for, hvordan nye initiativer afprøves og implementeres, understreger ledelsesrådgiveren.

»Hvis der hele tiden skiftes retning, bliver de gode idéer ikke testet og bearbejdet ordentligt, og den daglige drift glemmes. Der skal være balance mellem det kreative og de faste opgaver - og der skal være klare mål.Ellers kan det bliver for meget for selv dygtige og kreative medarbejdere, pointerer Michael Uhrenholt.