Lederen skal sige fra overfor chefens pres

Som leder har man et ansvar for at sige fra overfor pres oppefra, hvis kravene der stilles, er umulige at efterleve, lyder kommentaren til sidste uges ledelsesdilemma.

Ugens dilemma: Tidsplanen skal strammes op, da I ellers risikerer dagbøder. Der er ikke yderligere luft i budgettet, så du skal finde de ekstra ressourcer inden for den nuværende ramme. Hvad gør du? Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidsplanen og budgettet hænger kun knap sammen, men nu forlanger chefen i Ugens Dilemma,der bliver bragt på Business.dk, at lederen på et stort anlagt tunnelprojekt skal stramme tidsplanenyderligere, for eller vanker der dagbøder.

Medarbejderne er i forvejen spændt hårdt for, og lederen har blandt andet fra sjakformændene fåetat vide, at medarbejderne er utilfredse, fordi de ikke mener, at de får de pauser, de er blevet lovet.

Samtidig er to medarbejdere stoppet på grund af sygdom, så de resterende må i forvejen knokle.I sådan en situation er det lederens ansvar at sætte foden ned, mener ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt. Han anbefaler derfor løsning 4, hvor lederen meddeler chefen, at det er umuligt at øge tempoet under de nuværende forhold.

- Det er vigtigt, at man som leder tør sige fra, hvis man bliver presset oppefra i sådan en grad,at det går ud over kvaliteten af arbejdet, og der er en sikkerhedsrisiko for medarbejderne, sigerMichael Uhrenholt.

Han henviser til, at enhver leder har en pligt til at ”lede opad”, så man ikke kun parerer ordre, menogså bærer et ansvar for arbejdsmiljøet – også selvom det i sidste ende kan koste jobbet.

- Lederen skal stå fast på, at det ikke kan lade sig gøre at øge tempoet yderligere. Hvis chefenikke accepterer det, må man tage konsekvensen af det. Tænk, hvis der sker en ulykke, fordi reglerikke er blevet overholdt på grund af pres oppefra. Det er en forpligtigelse at sige fra, understregerMichael Uhrenholt.

Det kan dog være en god idé at involvere sjakformændene, der står med den direkte ledelse afmedarbejderne, mener ledelsesrådgiveren.

- Det er vigtigt at drøfte chefens krav med mellemlederne, og høre deres syn på det øgedekrav. Hvis de også blankt afviser, at det er muligt, vil de være med til at understøtte de fagligeargumenter, som lederen kan bruge overfor chefen, siger han.