Lederen må ikke gå på kompromis med ledelsens forbud

Lederens job er at føre ledelsens beslutning om rygeforbud videre i teamet, ikke vende det blinde øje til, hvis medarbejdere overtræder reglerne. Se svaret på denne uges dilemma her.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Må lederen gå på kompromis med virksomhedens rygepolitik for at beholde en medarbejder? Det var spørgsmålet i sidste uges Ugens Dilemma, som var til afstemning på Business.dk.

Se dilemmaet her:

Nej, lyder det klare svar fra chefkonsulent hos Lederne Signe Tønnesen Bergmann. Beslutningen er truffet af ledelsen, og lederen skal sørge for, at reglerne bliver fulgt.

Vælger en medarbejder at overtræde ledelses rygeforbud, må det få ansættelsesmæssige konsekvenser – uanset, hvor erfaren og vellidt en medarbejder end må være. Men før lederen deler advarsler ud på et løst grundlag, kan han give Peter en chance. Chefkonsulenten råder derfor lederen til at konfrontere Peter med rygtet og gøre det klart, at hvis en af medarbejderne ikke overholder reglerne, så vil han give dem en advarsel.

- Man giver ikke en medarbejder en advarsel på baggrund af rygter. Men lederen skal tage rygterne alvorligt og har mulighed for at forebygge, at det bliver nødvendigt med en advarsel.  Ved at konfrontere Peter med rygterne, uden at forholde sig til, om Peter overtræder reglerne eller ej, giver han Peter en chance for at rette ind og undgå en advarsel. Hvis det så senere viser sig, at Peter faktisk overtræder reglerne må han få en advarsel, siger Signe Tønnesen Bergmann.

Hun anbefaler derfor løsningsforslag nummer tre: At lederen håndterer mistanken til sin egen medarbejder. Men samtidig må lederen også bringe rygterne videre til sin egen leder:

- Lederen skal i første omgang håndtere sine egne medarbejdere. Men det er også vigtigt at gøre opmærksom på problemet opadtil. Dels giver det ledelsen en chance for at holde lidt øje med området og tage de nødvendige forholdsregler, dels er det også vigtigt, at alle ledere håndterer reglerne på samme måde, så der ikke bliver forskel i afdelingerne på om man overholder rygereglerne eller ej.