Ledere skal holde døren åben

Lederens troværdighed er påvirket af, at der er sammenhæng mellem handling og ord.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Lederen Sophie var i sidste uges dilemma på business.dk beklemt, fordi hun, da hun overtog lederstillingen, meldte ud til sine medarbejdere, at hendes dør altid er åben. Det har medarbejderne taget til sig i sådan en grad, at Sophie føler, hun ikke laver andet end snakke med medarbejdere, der kommer forbi i tide og utide. Sophie er dog i tvivl, om hun kan trække ”tilbuddet” tilbage.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt hælder mest til løsning nummer 2.

- Det er mest ideelt, hvis Sophie lader sin dør forblive åben. Dels for at give medarbejderne oplevelsen af, at hun er tilgængelig, og dels at vise, at hun står ved det, når hun melder noget ud. Det er nemlig vigtigt for hendes troværdighed som leder, siger Michael Uhrenholt.

Men Sophie bør overveje, om ikke hun kan købe sig til mere tid ved at uddelegere flere opgaver.

- Mange ledere holder opgaver tæt til kroppen. Måske kan Sophie uddelegere flere opgaver.  Samtidig kan hun opfordre medarbejderne til også at søge svar hos hinanden og fortælle dem, at hun ikke behøver at give accept på alt. Desuden kan hun opfordre medarbejderne til lige at kaste et blik på hendes kalender, inden de kommer forbi for at diskutere en sag med hende, siger Michael Uhrenholt.

Han forklarer, at det kan være svært for lederen at være nærværende i en samtale, hvis lederen lige er kommet fra et møde og skal videre til et andet kort tid efter.

- Det er mentalt svært for lederen at forholde sig til helt nye ting, som medarbejderne kommer med, hvis lederen har et krævende møde foran sig. Og jeg vil faktisk sige, at nærvær er vigtigere end 100 procents tilgængelighed, siger Michael Uhrenholt.

Sophie bør altså holde fast i åben-dør-politikken, men hun skal gøre det lidt nemmere for sig selv at leve op til idealet, fastslår ledelsesrådgiveren.