Ledere, giv agt: »I dag er forandringshastigheden blevet nådesløs«

Præsidenten for det store, anerkendte ledelsesakademi IMD, Jean-Francois Manzoni, har et vigtigt budskab til morgendagens ledere: Evnen til konstant at lære nyt bliver et kernekrav til jer.

Fransk-canadiske Jean-Francois Manzoni, der er præsident for det internationale ledelsesakademi IMD Business School i Lausanne i Schweiz, vil forberede nye generationer af ledere på, hvilket pres de kommer under: »Vi er den første generation, der ser teknologier opstå og blive forældet i samme generation,« siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christophe Senehi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Livslang læring. Hvis man spørger præsidenten for det schweiziske ledelsesakademi IMD Business School, Jean-Francois Manzoni, vil netop evnen til konstant at tilegne sig ny indsigt og forståelse blive en kernekompetence for fremtidens ledere.

Jean-Francois Manzoni står i spidsen for en særdeles anerkendt uddannelsesinstitution, der årligt opkvalificerer noget nær 10.000 ledere eller ledelseskandidater fra og i hele verden. Han er oplægsholder ved konferencen Thinkers 50 European Business Forum i Odense i uge 26 og har i den forbindelse sagt ja til forinden at dele sin viden om moderne ledelsestendenser med Berlingskes læsere.

Jean-Francois Manzoni, præsident, IMD Business School

»Vi er den første generation, der ser teknologier opstå og blive forældet i samme generation. Kompleksiteten er enorm, og det hele skaber pres på ledere.«


IMD-præsidenten erkender, at verden altid har snurret rundt. Ting har altid flyttet sig. Men nutidens tempo er alligevel opsigtsvækkende.

»Verden har altid forandret sig, og selv i romertiden har nogle sikkert gået og brokket sig over, at alt var bedre i tidligere tider. Men i dag er forandringshastigheden blevet nådesløs. Vi er den første generation, der ser teknologier opstå og blive forældet i samme generation. Kompleksiteten er enorm, og det hele skaber pres på ledere,« siger han.

I Jean-Francois Manzonis optik er der kun én vej til at tackle den udfordring.

»Livslang læring har altid været vigtig, men det har aldrig været vigtigere end i dag. Vi bliver nærmest præsenteret for nye værktøjer hver eneste dag. Hastighed har altid været en fordel. Men i dag er den hastighed, man kan lære nyt på, reelt blevet et aktiv. Det kan udgøre en afgørende fordel over andre,« siger han.

Teknologityranni

Ud over sin ledende rolle på IMD Business School er Jean-Francois Manzoni professor med speciale i forandringsledelse, og han er forfatter til bøger, der blandt andet omhandler historiske ændringer i topledelse. Den fransk-canadiske Manzoni har stået i spidsen for IMD siden 2016 og har en lang karriere bag sig på både uddannelsesinstitutioner og i det private erhvervsliv.

Jean-Francois Manzoni peger på en række faktorer, der i dag er med til at presse organisationers ledelser. En af de mest betydningsfulde er den teknologiske udvikling. Den digitale revolution påvirker os alle langt mere, end vi måske lige går og tror – og han minder om, at den er kommet hurtigt og konstant udvikler sig i samme tempo.

»Jeg kan huske det øjeblik, hvor jeg for første gang fik en e-mail, som var afsendt fra en Blackberry-mobiltelefon. Jeg var imponeret. Nu kunne man arbejde på tidspunkter, der ellers havde været spildtid – for eksempel mens man sad i en taxa. Jeg var imponeret over mulighederne i den nye teknologi,« siger han og tilføjer:

»I dag har samme teknologi medført, at ingen af os har spildtid mere. Det har skabt et univers, hvor forventningen til lederen er, at man altid er tilgængelig. Det har skabt et enormt pres. I dag skal man nærmest undskylde, hvis man ikke svarer på en henvendelse øjeblikkeligt.«

Intensiveret konkurrence

Den teknologiske udvikling har i Jean-Francois Manzonis optik gjort lederrollen langt mere kompleks og forskelligartet. Én ting er, at forventningen om at være tilgængelig er stor – noget andet er, at man som leder i dag får så meget input, at det i sig selv er svært at navigere i. Udfordringen er i høj grad, hvordan man filtrerer støjen fra.

Og det bliver man nødt til. For teknologiudviklingen betyder også, at udefrakommende trusler mod ens virksomhed skal identificeres og adresseres lynhurtigt.

Jean-Francois Manzoni, præsident, IMD Business School

»Man kan ikke gøre alt på egen hånd. Er man et stærkt og forskelligartet team, så vil man sammen stå stærkere end hver for sig.«


»I dag er konkurrencens intensitet og hastighed øget dramatisk. Der var engang, hvor man kunne bibeholde og forsvare en konkurrencemæssig fordel i årevis. Sådan er det ikke mere. Vi taler i stigende grad om, at man i dag som virksomhed blot har en midlertidig konkurrencefordel – i stedet for en fordel, der reelt kan opretholdes,« siger han.

Udviklingen i både digital og produktionsmæssig teknologi har ifølge IMD-chefen gjort konkurrencen nådesløs.

»For ikke lang tid siden ville dine konkurrenter have anstændighed nok til bare at være bedre eller billigere end dig. Det var til at forstå. I dag er billedet ofte, at dine konkurrenter ikke bare er billigere, men også tilbyder et produkt med flere funktioner. Konkurrencen er simpelthen voldsomt intensiveret,« siger han.

Stærkere sammen

Jean-Francois Manzoni peger på flere elementer, der presser den moderne ledelse. Globaliseringen er også et vigtigt element. I dag kan konkurrenten befinde sig på et andet kontinent. Samtidig er der langt flere aktører og interessenter, man som leder skal tage hensyn til. Det gælder alt fra lokalsamfund, til interesseorganisationer og lovgivere.

Virksomhederne er under pres for at være transparente, og begår de en fodfejl ét sted, kan man være sikker på, at den historie via sociale medier vil sprede sig til resten af ens interesseområder. I gamle dage kunne et fejltrin begrænses til ét område eller land, men sådan er det ikke mere.

Samtidig er nutidens medarbejderskare en helt anden. Den tid, der indeholdt det, som Jean-Francois Manzoni betegner som den klassiske traditionelle aftale, hvor en medarbejder firkantet set knoklede igennem til en lav hyre i sine unge år til gengæld for jobsikkerhed og hæderlig hyre i sine seniorår, er forbi. Nutidens medarbejdere har krav og holdninger. Og de er klar til at skifte job eller blive freelancere, hvis det virker mere tiltrækkende.

»Derudover er organisationer i det hele taget blevet mere komplekse. Autoriteter er langt mere tvetydige og udfordrende. Man har flere hensyn at tage, og ens medarbejdere kan arbejde fra andre lokationer og lande. Det hele er med til at stille nye krav til lederne,« siger han.

Det er derfor, at Jean-Francois Manzoni mener, at man som moderne leder skal være parat til konstant at suge ny læring til sig. Og det skal man være parat til at sætte tid af til.

»Den moderne leder skal være opmærksom på sine omgivelser og tage sig tid til omtanke og refleksion. Man skal omgive sig med mennesker, der er stærke lige netop der, hvor man selv er svag. Den indsigt er værdifuld. Man kan ikke gøre alt på egen hånd. Er man et stærkt og forskelligartet team, så vil man sammen stå stærkere end hver for sig,« siger han.