Ledere arbejder feriedage væk - halvdelen har ferie til gode

Mere end halvdelen af ledere i danske virksomheder er gået ud af det seneste ferieår uden at have afviklet al deres ferie. Det viser en undersøgelse fra interesseorganisationen Lederne.

Mere end halvdelen af lederne i danske virksomheder siger nej tak til ferie. I hvert fald afholder de ikke den ferie, de har krav på. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du leder i en dansk virksomhed, og holder du al din ferie, så er du ikke som de fleste ledere. Ifølge en ny undersøgelse fra interesseorganisationen Lederne, som offentliggøres mandag, undlader de fleste ledere nemlig at holde al den ferie, de har krav på.

Undersøgelsen er baseret på svar fra 2.176 ledere i danske virksomheder, og 52 procent af lederne svarer nej til, at de har afholdt alle feriedage i ferieåret 2016-2017. Det er ifølge Lederne den højeste andel i fem år. I tilsvarende undersøgelser gennemført de seneste fire år har andelen af ledere med ferie til gode ligget mellem 44 og 48 procent.

De fleste ledere med ferie til gode mangler at afholde mellem en og fem feriedage, men hver femte leder er helt oppe på at have ti eller flere feriedage til gode.

De mange ledere, som ikke holder ferie, forklarer i undersøgelsen, at der ikke er plads til at holde ferie på grund af arbejdsopgaver. Men den køber ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt ikke.

»Hvis man sørger for at prioritere, planlægge og uddelegere sine arbejdsopgaver, inden man tager på ferie, kan langt de fleste ledere også med sindsro holde al den ferie, de har krav på. Verden går sjældent under, fordi lederen er væk i nogle uger,« siger Michael Uhrenholt, som mener, at ferie både handler om at passe på sig selv og sende et signal til medarbejderne.

»Som leder er man rollemodel for sine medarbejdere og for de ledere, som eventuelt også refererer til lederen, og det kommer til at klinge meget hult, hvis lederen siger til medarbejderne, at de skal sørge for at holde ferie, mens lederen så i øvrigt selv altid er på arbejde,« mener Michael Uhrenholt.

Ifølge undersøgelsen har fire ud af fem med ferie til gode valgt af få hele eller dele af den ikke-afholdte ferie overført til det nye ferieår. Hver femte, 22 procent, svarer, at intet af den tilgodehavende ferie er blevet overført.