Ledelsesregler ensretter chefer på tværs af køn

Et klart formuleret værdisæt fortæller ledere i ISS, hvordan de skal agere som ledere. Det er med til at skabe ligestilling blandt mandlige og kvindelige chefer, mener kundechef Rikke Linde.

»Det at være leder i ISS skal først og fremmest være noget, man har lyst til at være. Så er det lige meget, om du er mand, kvinde, ung, gammel, fra Pakistan eller Møn,« siger Rikke Linde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi opmuntrer til forandring og nytænkning. Vi behandler alle med respekt. Vi leder gennem medbestemmelse. Sådan lyder nogle af de guidelines, som ledere i ISS skal følge for at være gode ledere. Ordene er nedfældet i virksomhedens samlede værdistrategi – The ISS Way – og netop de er med til at gøre livet som kvindelig leder nemmere i servicevirksomheden. Det mener kundechef igennem to år Rikke Linde, der i 2002 begyndte i virksomheden som servicemedarbejder, men siden har banet sig vej fra rengøringsjobbet til en lederstilling.

»Ledelsesprincipperne hjælper mig til at lede i min hverdag. De er guidelines, som gør, at jeg ved, hvad der bliver forventet af mig, og min chef har og bruger de samme regler,« fortæller Rikke Linde.

Det er værdierne, der er i centrum og med dem i fokus, bliver chefens køn betydningsløs i ISS, hvor man arbejder systematisk for at få flere kvinder i ledelse og i januar 2009 tilsluttede sig Ligestillingsministeriets charter for flere kvinder i ledelse.

»Det at være leder i ISS skal først og fremmest være noget, man har lyst til at være. Så er det lige meget, om du er mand, kvinde, ung, gammel, fra Pakistan eller Møn,« siger Rikke Linde, der forklarer, at det at få kvinder på lederposter blot er et led i en større mangfoldighedsstrategi i ISS.

»Vores servicemedarbejdere, som er vores produkt, er jo også meget forskellige, så det skal lederne også være,« siger Rikke Linde.

Personlighed frem for køn

Den 32-årige kundechef har i dag fire ledere under sig og i alt omtrent 150 ansatte. Hun har aldrig oplevet, at nogle ansatte skulle have foretrukket at have en mand som leder i stedet for hende, selv om en ny undersøgelse fra Lederne og en tidligere fra Dansk Erhverv viser, at omtrent hver femte foretrækker at have en mand som chef.

»Det overrasker mig, at så mange har det sådan. For mig har det aldrig spillet en rolle, om det har været en mand eller en kvinde. Og jeg har aldrig hørt nogen kolleger tale om det. Det handler mere om, hvad det er for en person, lederen er,« siger Rikke Linde.

Dog er hun ikke i tvivl om, at det har stor betydning for kvinders karrieremuligheder i virksomheden, at ligestillingen er på dagsordenen.

»Vi taler om at få flere kvinder i ledelse, vi sætter fokus på det. Her kan man sige, at man godt kunne tænke sig at skulle noget mere – at blive leder. Min barriere har aldrig været, at jeg var kvinde. Jeg har været mest bekymret over min alder, fordi jeg har to medarbejdere, der er over 60 år og som i princippet kunne være mine mødre. Men jeg har aldrig haft anledning til at tænke i køn,« siger Rikke Linde.