Lean dræber kreativiteten

Managementkonceptet Lean-productions succes er muligvis ved at være toppet i Danmark.

I takt med at det traditionelle industrisamfund mere eller mindre er flyttet ud af landet, er det ikke længere Lean, der er brug for, skriver Idag.dk.

Lean-principperne risikerer at hæmme medarbejdernes kreativitet og innovationslyst og ifølge en ph.d.-afhandling fra Danmarks Tekniske Universitet giver Lean ydermere de ansatte stress. Og det er ikke lige hvad vidensamfundet Danmark har brug for stillet overfor den globale arbejdsdeling.

- Lean bygger på et forældet virkelighedssyn fra industrisamfundet. Det fører ofte til en tro på, at mennesker er mest lykkelige, når de er tandhjul i en velsmurt produktionsmaskine, fortæller Kim Leck Fischer fra rådgivningsvirksomheden Etika.dk, der tilbyder leder- og medarbejderudvikling.

Ifølge Kim Leck Fischer er det et paradoks, at erhvervslivet skriger på kreative kræfter, mens det samtidig tror på Lean-metodens meget indskrænkede menneskesyn.

- De færreste medarbejdere gider gentage sig selv bare fordi, det er det mest effektive. Arbejdet skal give dem indre værdi og motivation, siger Kim Leck Fischer og fortsætter:

- Det er naivt at tro, at de ansatte udelukkende motiveres af effektivitet og resultater. Den slags er med til at give stress og fjerne kreativitet, fordi nogle fundamentale behov tilsidesættes.

Som eksempler på problemer i forbindelse med indførelse af lean-tænkning, nævner Kim Leck Fischer Fødevarestyrelsens svage kontrol, Post Danmarks medarbejderflugt, samt SKAT's rod og forspildte restanceindkrævninger.

Kilde: Idag.dk