Laveste praktikpladstal i seks år

Antallet af praktikpladser til elever på erhvervsuddannelserne er endnu engang dalet og når sit laveste niveau siden 2009.

Den store mangel på praktikpladser i virksomhederne tvinger i stedet de unge i skolepraktik. I oktober i år var 10.626 elever i gang med at søge praktikplads, og mere to tredjedel af dem - 6.829 - ender med at tage deres uddannelse i skolepraktik, mens de søger en læreplads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Arbejdsgiverforening mener, at virksomhederne skal blive langt bedre til at oprette praktikpladser til eleverne.

Det skriver Fagbladet 3F.

I oktober i år var der indgået 70.559 praktikaftaler - eller tre procent færre end i oktober 2014. Det viser de nye praktikpladstal fra ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. Tilsvarende er antallet af praktikspladsaftaler kun dalet siden 2009, når man sammenligner oktober-tallene år for år.

Dansk Arbejdsgiverforening kalder udviklingen "super ærgerlig".

- Vi mister flere faglærte, end der bliver uddannede. Derfor skal virksomhederne skal være mere aktive i forhold til at få oprettet de manglede praktikpladser. De skal uddanne den arbejdskraft, de selv får brug for indenfor få år, siger chefkonsulent i DA, Maria Bille Høeg.

Den store mangel på praktikpladser i virksomhederne tvinger i stedet de unge i skolepraktik. I oktober i år var 10.626 elever i gang med at søge praktikplads, og mere to tredjedel af dem - 6.829 - ender med at tage deres uddannelse i skolepraktik, mens de søger en læreplads.

- Det er utroværdigt, at arbejdsgiverne siger, der mangler arbejdskraft, og så ikke tager flere elever ind. Vi ved, at mange elever stadig falder fra skolepraktikken i skuffelse over ikke at komme i rigtig praktik, siger forbundssekretær i 3F Søren Heisel.

Han håber, at de forestående trepartsforhandlinger kan blive anledning til at tage hånd om problemet.

- Det kan kun gå for langsomt med at trepartsforhandlingerne kommer i gang og adressere det her problem, siger han.