Larver renser sår i danske patienter

Normalt skal der en operation til for at behandle vanskeligt helende sår. Men i Randers har lægerne taget en helt anden og mere eksotisk metode i brug

Foto: Scanpix.
Larve eller operation? Valget er ikke svært, hvis man spørger lægerne på Regionshospitalet i Randers, hvordan de helst vil behandle patienter med vanskeligt helende sår.

Her har man det seneste år med succes anvendt spyfluelarver til behandlingen, og det giver store fordele.

Tidligere skulle patienterne indlægges, bedøves og opereres for at få fjernet det døde væv, der gør at sårene har svært ved at hele. I dag er det larverne, der fjerner vævet, og behandlingen foregår i patientens eget hjem.

”Vi placerer larverne i såret, hvor de udskiller et enzym, der nedbryder det døde væv, som larverne efterfølgende spiser,” siger sårsygeplejerske Annette Dam Bennick i en pressemeddelelse.

Hospitalet importerer spyfluelarverne fra udenlandske laboratorier, der fremstiller dem under sterile forhold, og larverne kan enten købes som frie larver eller i små kolonier, der er spærret inde i en bio-bag, som nærmest kan sammenlignes med et tebrev.

Larverne bliver placeret i såret, og så kan patienten tage hjem igen. På det tidspunkt har larverne inde i brevet størrelse som små riskorn. Brevet ligger i såret i tre dage, hvorefter personalet på sygehuset fjerner laverne, der nu er svulmet op på grund af veludført arbejde. Dernæst kontrollerer personalet patienten for at se, om såret er rent, eller om nye larver skal på arbejde.

10 patienter er hidtil blevet behandlet med succes, mens en enkelt patient ikke brød sig om larverne, og derfor blev behandlingen stoppet. Anvendelsen kræver, at både patienter og personale overvinder en psykologisk barriere.

”Man skal lige vænne sig til tanken om at anvende levende væsener som behandlingsform,” Annette Dam Bennick.

Anvendelsen af spyfluelarver til sårbehandling baserer sig på urgammel viden, idet både den australske urbefolkning og maya indianerne praktiserede behandlingsmetoden. Larverne var også på arbejde under 1. verdenskrig, siden blev de udkonkurreret, da penicillin og operationer blev mere ”moderne”, men larverne er kommet på banen igen i forbindelse med, at flere mennesker har udviklet penicillinresistens.