Langt de fleste kommer i praktik i virksomheder

Langt størstedelen af eleverne på landets erhvervsuddannelser kommer i praktik i en virksomhed, viser en ny opgørelse. Mindre end to procent må nøjes med skolepraktik.

Foto: NIels Ahlmann Olesen

Det er kun en meget lille del af de elever, der kommer gennem en erhvervsuddannelse, som ikke får lov til at snuse til virkeligheden i virksomhedspraktik.

Det viser en ny opgørelse, som Undervisningsministeriet har lavet for Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev, Agenda.

Sidste år blev 502 personer uddannet med blot skolepraktik i de nye praktikcentre. Det svarer til 1,7 procent, mens 90 procent - flere end 26.000 - fik deres svendebrev efter en uddannelse med virksomhedspraktik.

»Vi har altid arbejdet for, at eleverne får praktik i virksomhederne. Det er bedst for eleven og lettest for skolen,« siger Peter Amstrup, som er direktør for EUC Vest og formand for Danske Erhvervsskoler - Lederne, til Agenda.

Lidt flere end 2.500 elever gennemførte med en blanding af skole- og virksomhedspraktik, og heraf sluttede 1.700 i en virksomhed.

Billedet, som ministeriets opgørelse tegner, er positivt, mener lektor ved Syddansk Universitet, Søren Voxted, som har forsket i praktikpladssituationen.

»Det må siges at være et meget beskedent antal, der må nøjes med kun skolepraktik. Det overrasker mig, at det er så lavt, men det er glædeligt, og hvis skolerne kan holde det lave niveau fremover, så må jeg sige, at de skræmmebilleder, der har været af skolepraktikkens omfang, de er ikke reelle,« siger han til Agenda.

Trods de gode resultater er der dog også en rids i lakken. For der er en gruppe elever, som slet ikke når til at få svendebrevet, men i stedet falder fra undervejs.

Sidste år droppede knap 1.300 elever, der var i skolepraktik, deres uddannelse. Og en ældre undersøgelse, som stammer fra 2009, viser, at andelen af frafald hos elever i skolepraktik lå på omkring 30 procent. For virksomhedspraktikanter var det omkring 20 procent, der afbrød uddannelsen.