Lang udsigt til kvindeboom i bestyrelser

Dansk erhvervsliv er enigt om at ønske flere kvinder i bestyrelsen, men der er ingen enighed om hvordan - Carlsberg står alene med en frivillig kvote for andelen af kvinder.

Der har i længere tid været en debat om kvindekvoter til bestyrelser. Men nu melder Carlsberg, at man senest i 2015 vil have 40 procent kvindelige medlemmer i bestyrelsen. Billedet er fra Danske Banks bestyrelseslokale. I Danmarks største bank sidder der ud over de medarbejdervalgte repræsentanter kun én kvinde i bestyrelsen, professor Majken Schultz fra Copenhagen Business School. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cirka halvdelen af danskerne er kvinder. Men kun 12 procent af pladserne i danske bestyrelser er besat af kvinder. Og endnu værre ser det ud, hvis man fratrækker de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer. Så ender andelen af kvinder i danske erhvervsbestyrelser på seks procent. Absolut bundrekord i Norden. Hos Danmarks største bank, Danske Bank, sidder der ud over de medarbejdervalgte repræsentanter kun én kvinde i bestyrelsen, professor Majken Schultz fra Copenhagen Business School. Bestyrelsesformand Ole Andersen er opmærksom på skævheden, men der er ingen udsigt til kvoter foreløbig.

Alligevel må man spejde langt for at finde virksomheder i Danmark, der har tænkt sig at følge Carlsbergs eksempel og oprette frivillige kvoter for andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

»Det er modigt af Carlsberg at sætte målet, men det har vi ikke planer om i Novo Nordisk.Der er generelt mangel på kvinder med de rigtige kompetencer. Det gælder ikke kun i den øverste ledelse, men også i de øvre ledelseslag i Danmark. Det gør det svært for os at finde kandidater, hvor halvdelen er kvinder. Vi har nemlig som krav, at de skal have betydelig topledererfaring for at være et godt modspil til vores direktion,« siger Sten Scheibye, formand for Novo Nordisk.

Bestyrelsen bag medicinalvirksomheden Novo Nordisk består af otte generalforsamlingsvalgte medlemmer - inklusive formandskabet. Heriblandt er ikke en eneste kvinde.

Kvinder træffer »forkerte« valg

»For mig og Novo Nordisk-bestyrelsen er det vigtigste, at vi har de relevante kompetencer i bestyrelsen. Den fremgangsmåde betyder, at det er svært til enhver tid at leve op til et kvoteantal, der går på kønsdiversitet,« siger Sten Scheibye, der ikke ser kvoter som vejen frem.

Det gør man heller ikke hos brancheorganisationen DI, der er indædt modstander af faste lovkvoter for andelen af kvinder. Til gengæld mener man, at Carlsbergs frivillige model er værd at følge:

»Det afgørende er, at man får sat alle talenter i spil. Og at man sikrer, at fødekæden er til stede. I dag træffer alt for mange kvinder uddannelses- eller karrieremæssige valg, der diskvalificerer dem fra bestyrelsesposter. Vi støtter, at man i virksomhederne sætter mere fokus på talentudvikling, så man i langt højere grad driver de kvindelige talenter frem. Og vi er positive over for frivillige mål i virksomhederne, hvilket vi kan se rykker meget,« siger Charlotte Rønhof, der er forskningspolitisk chef i DI.

Bankens kvinder

»Vi har ikke lagt os fast på en bestemt kvote i bestyrelsen, men vi arbejder for på sigt at få flere kvinder i ledelsen af banken. Det gælder også bestyrelsen,« siger Ole Andersen.

I Norge indførte man i 2003 en lovgivning, der dikterer, at 40 procent af pladserne i bestyrelserne i børsnoterede virksomheder skal besættes med kvinder. Der er dog meget delte meninger om effekten af den norske lov. Mens nogle mener, at den har øget selskabernes mangfoldighed og været gavnlig, påpeger andre, at en lang række norske selskaber har skiftet selskabsform for at omgå lovkravet.

»Hvis man skal sige noget positivt om kvotelovgivningen her i Norge, så er det, at den har sat meget mere fokus på bestyrelsesarbejdet, og den har højnet interessen for, hvordan man sikrer mangfoldighed og kompetencer på bestyrelsesniveau. Men vi er fortsat imod kvotelovgivningen, fordi vi mener, at den fratager virksomhederne selvstændighed,« siger Tone Knutsen, seniorrådgiver i Næringslivets Hovedorganisation i Norge - det norske svar på DI.

Den danske ligestillingsminister, Manu Sareen (R), vil endnu ikke lægge sig fast på, hvilken model der skal fremme kvindernes andel i de danske bestyrelser:

»Vi har sagt, at vi vil vurdere forslag om kvoter. Det arbejde er vi i fuld gang med. Samtidig ser vi på andre modeller for, hvordan man kan sikre flere kvinder i bestyrelser. For faktum er, at der er mange forskellige modeller for, hvordan man kan gøre det. Vi er nu i gang med at finde en model, der passer til Danmark.«