Landmændenes stærke forkæmper

Nordmændenes snak om boykot af det danske svinekød er helt ude af proportioner, mener formanden for landmændene, Martin Merrild.

Opfordringen om at boykotte svinekød fra Danmark er skudt helt forbi, mener formand for landmændene Martin Merrild. »Jeg synes, at det er trist i en oplyst verden, at vi skal opleve det, som vi gør i øjeblikket,« siger han. Foto: Morten Stricker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg er stolt af det, jeg er en del af. Formanden for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild siger det med tryk på og to streger under. Dansk landbrug kan klart holde fanen højt.

Landbrug & Fødevarer er det tidligere Landbrugsrådet, og Martin Merrild er netop nu ude i en kamp for de danske svineproducenter. Det skyldes, at NorgesGruppen, der blandt andet ejer butikskæden Kiwi Minipris ifølge den norske avis Dagens Næringsliv, overvejer, hvor den fremover vil købe svinekød.

De norske butikker mener, at brugen af antibiotika i danske svinebesætninger er bekymrende højt. Svenskerne har tidligere været ude med en lignende melding, og den blev ligefrem krydret med en opfordring fra den svenske erhvervsminister, Annie Lööf, om at boykotte svinekødet fra Danmark. Martin Merrild mener, at meldingerne er skudt helt forbi.

»Jeg synes, at det er trist i en oplyst verden, at vi skal opleve det, som vi gør i øjeblikket. At nogen bevidst forsøger at mistænkeliggøre dansk svineproduktion. Og man kan tilsyneladende altid finde en eller anden ekspert, der vil være med til at gøre det,« siger Martin Merrild.

»Det minder lidt om det, vi nogle gange ser i lande uden for Europa med tekniske handelshindringer. Man prøver at finde noget, indtil man gør det for at hjælpe ens egne produkter. Vi står nærmest magtesløse over for at kommunikere om problemerne. Man kan altid finde en, der vil sige det modsatte af os, og det kommer til at fylde meget,« siger Martin Merrild.

Ferie på bedriften

Han overtog posten som formand for landmændene tilbage i 2012. Midt i 90erne forsøgte han også at blive valgt til posten efter Hans O. Kjeldsen, men dengang lykkedes det ikke. Han går for at være en person, der taler klart og med en markant stemme. Han er et meget politisk menneske, der har været både viceborgmester og borgmester for Venstre i Struer Kommune. Samtidig driver han selv et landbrug ved Holstebro sammen med sin kone. Og han lægger stor vægt på også at være landmand. Da Business ringer til ham, er han i gang ude på marken med at binde halmballer. Sommerferien bliver brugt på at arbejde på gården, for det er der stort set ikke tid til i det daglige.

»Normalt er jeg væk fra bedriften næsten alle hverdage. Men det er helt fundmentalt, at jeg stadig har en fornemmelse af, hvordan det er at arbejde i landbruget. Det er vigtigt at vide, hvordan landmændene ser tingene. Faren i min position er, at man kommer til at se landbruget udefra og ikke indefra,« siger Martin Merrild, der ikke kan forestille sig, at han nogensinde vender tilbage til den politisk verden.

Det er i landbruget, han hører til.