Læs her, hvad du får i julegave

Man kan bruge statistik til meget. Også til at finde ud af, hvad der ligger under juletræet. Danmark Statistik har leveret en oversigt over, hvilke gaver danskere køber til hinanden.

Hvis du er kvinde, og der ligger en blød gave under juletræet, er der stor sandsynlighed for, at det er en badekåbe:

»Der bliver stort set ikke købt badekåber til kvinder og piger året igennem, men i julemåneden stiger salget med godt 12.000 procent. Det kan næsten kun være fordi, det er en af de foretrukne julegaver fra mænd til kvinder,« siger chefkonsulent i Landbrugsraadet, Klaus Jørgensen, der har gransket tallene fra Danmarks Statistik.

Den store stigning i badekåbesalget skyldes dog ikke, at mænd hellere ser deres kvinder tildækkede end letpåklædte, for selv om stigningen ikke er lige så stor for undertøj, er beløbet, der købes undertøj til kvinder for, mere end ti gange så stort som det beløb, der købes badekåber for.

»Kvinderne køber en del hverdagsagtigt undertøj hele året, men når mændene skal købe det som gave, bliver det ofte noget af det dyre og luksuriøse, som kvinder ikke selv ofrer penge på i samme stil,« siger chefkonsulenten.

Her er hvad mændene får
Det er ikke kun mændene, der år efter år glemmer fantasien hjemme i skabet, når der skal købes julegaver. Danske kvinder er mindst ligeså traditionelle - og trætte af deres ubarberede mænd.

»Elektriske barbermaskiner er det helt store hit. I alle årets andre måneder købes der barbermaskiner for gennemsnitligt én krone pr. husstands. I december køber hver husstand for 42 kroner elektriske barbermaskiner, så vi mænd har en stor sandsynlighed for at finde sådan en under træet,« siger Klaus Jørgensen.

Også maden er traditionel
Nytænkning kan man heller ikke tale om på de danske middagsborde.

– Sylte, grisetæer og blodpølse er måske ikke retter, de fleste ville spise til daglig, men julemåneden handler om traditioner, og derfor synes folk, det hører sig til, siger Klaus Jørgensen.