Længe leve pc’en

Rygterne om pc’ens snarlige død er overdrevne, men storhedstiden er forbi. Virksomhederne må indstille sig på en mere kaotisk fremtid uden pc’ens enevælde.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den personlige computer, pc’en, rundede forleden de 30 år, og der er al mulig grund til at fejre fødselaren, som har spillet en afgørende rolle i de seneste årtiers teknologirevolution. Men på det seneste er pc’en begyndt at vise svaghedstegn. Salget har skuffet, hvilket er gået ud over de store pc-producenter, der rapporterer om tab og nedjusterede forventninger. Samtidig har analysefirmaet Gartner for anden gang reduceret sine vækstforventningerne til 2011 fra 9,3 til 3,8 procent.

Men den skadeligste udvikling for pc-verdenen er formentlig, at det i løbet af 2011 et blevet legitimt at diskutere pc’ens fremtid og mulige endeligt. Debatten nåede et foreløbigt højdepunkt, da en af opfinderne af pc’en, Mark Dean fra IBM, udtalte, at den personlige computer ville lide samme skæbne som skrivemaskinen og vinylplader. Pc’en er død, lød konklusionen.

Nu skal man passe på med at modsige et koryfæ som Mark Dean, men jeg vil alligevel mene, at pc’en endnu ikke er nået til sin svanesang. Vi vil også i den overskuelige fremtid have brug for den personlige computer, ikke mindst i arbejdssammenhæng. Der er dog væsentlige udfordringer, og den personlige computer kan ikke længere forvente at være den eneste i arenaen.

3 trusler

Der er tre trends, som rykker ved pc’ens position som det foretrukne værktøj.

1. Cloud computing. Det er ikke længere afgørende at have en hyperhurtig maskine, fordi software og data i stigende grad er at finde på nettet, i skyen. Computeren bliver derfor snarere et vindue til dette univers frem for en potent arbejdsstation i sin egen ret.

2. Mobilitet. Det mobile internet er på vej til at overhale det traditionelle af slagsen, og det påvirker selvfølgelig også de værktøjer, vi benytter os af. Gartner forventer, at salget af smartphones á la iPhone vil vokse med 58 procent i 2011. Samtidig begynder nye mobile spillere, som tavlecomputere, at trænge sig ind på pc’ens enemærker.

3. Consumerization. Pc’en har i årtier været det altdominerende computerværktøj på arbejdspladsen. Alle brugte de samme maskiner og samme styresystem, Windows. Men det teknologiske tyngdepunkt har flyttet sig til forbrugermarkedet, og consumerization betyder, at medarbejdernes private gadgets nu finder vej til arbejdspladsen. Pc’ens monopol brydes.

Nye gadgets

Disse tre trends byder på ganske bastante udfordringer for pc’en, der dog stadig har noget at byde på. I kampen mod konkurrerende værktøjer som smartphones og tavlecomputere er pc’en nemlig klart overlegen, når det gælder input. Arbejder man med tekstbehandling, regneark eller et ERP-program er det afgørende at kunne levere input, taste, hurtigt og effektivt. Det lader sig svært gøre på de mere mobile gadgets, som primært er til output, det vil sige forbrug af indhold.

Jeg tror dog ikke, pc’en vil have denne fordel for evigt. Ud over de værktøjer, vi allerede i dag ser på markedet, vil fremtiden byde på endnu flere formfaktorer, hvor input og output kombineres på nye måder. Her vil pc’en i rum tid indtage en vigtig position, men slet ikke med samme dominans som tidligere.

Hvad betyder denne udvikling for virksomhederne? De må indstille sig på en tilværelse, hvor den homogene, let administrerbare pc-maskinpark bliver afløst et kalejdoskopisk virvar af forskellige gadgets og styresystemer. Det var nemmere med pc’ens enevælde; fremtiden bliver mere kompliceret. Men det er jo ikke noget nyt.