Lad ansatte vælge kollegerne

Det sender et klart signal om professionalisme, når medarbejderne bliver taget med på råd, når der skal ansættes nye kolleger.

Foto: Modelfoto, Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nedsæt et ansættelsesudvalg med dig selv og to medarbejdere, når der skal ansættes en ny kollega.

Det svar gav halvdelen af læserne i »Ugens Dilemma« på Business.dk. Debatten handlede om chefen selv skal læse alle jobansøgningerne til en opslået stilling, hvor der har været et veritabelt boom i ansøgerantallet. Eller tage kollegerne med på råd.

En leder, der har ni konsulenter under sig, får 175 ansøgninger, da der skal ansættes en ny medarbejder.

Læseren Bodil Damkjær, der er karriererådgiver, forslår, at chefen først grovsorterer i bunken, dernæst frasorterer ansøgere ud fra alder, køn, erhvervserfaring og personlige kompetencer. Med nærmest matematisk nøjagtighed vil hun bruge ti timer på »sorteringen«.

Herefter vil hun tage to medarbejdere fra afdelingen med på råd, der hjælper med at finde de ansøgere, der skal kaldes ind til samtale.

I alt regner hun med at bruge omkring 16 timer på at finde frem til de fem kandidater, lederen skal indkalde til samtale. Derfor vil hun vælge løsning fire, som hver fjerde læser i debatten også har valgt: Nemlig at udskyde ansættelsessamtalerne en uge og nedsætte et ansættelsesudvalg.

Se på kemien
Ledelsesrådgiver i Ledernes Hovedorganisation Helle Bruun Madsen forslår dog lederen at involvere flere af medarbejderne i starten ansættelsesproceduren i stedet for at gøre hele arbejdet selv.

»En ny medarbejder skal jo sjældent udelukkende arbejde sammen med chefen, men i høj grad være kollega til og indgå i teamet på lige fod med de øvrige medarbejdere.,« siger hun.

Blandt andet derfor forslår hun, at lederen ikke bare forlader sig på sin egen dømmekraft, men sikrer sig, at der er god kemi mellem den kommende og de nuværende medarbejdere.

Helle Bruun Madsen anbefaler derfor lederen at vælge svarmulighed to, da lederen her viser vilje til at uddelegere og inddrage sine medarbejdere.

»Desuden får kandidaterne mulighed for at møde og stille spørgsmål til deres eventuelt kommende kolleger,« tilføjer hun.

Send et signal
Hendes anbefaling er derfor, at hvis lederen skulle have grebet rekrutteringsprocessen mere professionelt an, så burde lederen have nedsat et ansættelsesudvalg – for eksempel på tre personer fra teamet, inklusive sig selv – i det øjeblik, beslutningen om at ansætte en nye medarbejdere blev truffet.

»Ansættelsesudvalget skulle have været med til at formulere stillingsopslaget, gennemgå ansøgningerne, udvælge kandidater til samtale, deltage i ansættelsessamtalerne og til sidst udvælge den rette kandidat. Det havde signaleret professionalisme og sendt et klart signal om en moderne arbejdsplads, hvor medarbejderne bliver taget med på råd, når der skal ansættes nye kolleger,« siger hun.

chpj@berlingske.dk