LA vil lokke ledige ud på arbejdsmarkedet

Et større månedligt fradrag skal gøre det mere attraktivt for ledige at gå efter at komme i arbejde, lyder det fra Liberal Alliance.

»Vi foreslår konkret, at ingen i arbejde skal betale skat af de første 7.000 kroner om måneden. Det vil have en effekt,« siger arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen (LA) i en pressemeddelelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliance vil bruge et større månedligt fradrag til at lokke inaktive ledige ud af busken og sparke dem i gang med jobsøgningen.

»Vi foreslår konkret, at ingen i arbejde skal betale skat af de første 7.000 kroner om måneden. Det vil have en effekt,« siger arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen (LA) i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer, efter Berlingske Business torsdag skriver, at næsten 25 procent af de ledige under 30 år ikke er aktivt jobsøgende reelt ikke kan tiltræde i et job i løbet af 14 dage, selv om begge dele er betingelser for, at de kan modtage dagpenge eller kontanthjælp.

»De tal kommer sig helt sikkert af, at gevinsten ved at finde sig et job er forsvindende lille,« siger Joachim B. Olsen.

»Det er for komfortabelt at være på kontanthjælp og dagpenge i forhold til at være i arbejde, og det får nogle ledige til at takke nej til de lavtlønsjob, der er at finde. Derfor skal gevinsten ved at tage et arbejde være markant større,« fortsætter han.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) understreger over for Berlingske Business, at der skal sanktioneres, hvis de ledige ikke står til rådighed. Men hun fastslår samtidig, at langt hovedparten af de ledige gerne vil have et job og står til rådighed for arbejdsmarkedet.

»Den gruppe, der ikke står til rådighed, skal rådighedsvurderes i enten jobcentret eller a-kassen. Når det er sagt, så er det vigtigt at understrege, at det her er en spørgeskemaundersøgelse. Den giver ikke et fuldstændigt billede af vores arbejdsmarked,« lyder det fra Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar.

Ifølge en beregning fra Dansk Arbejdsgiverforening vil en enlig forsørger på kontanthjælp, der får et job som kasseassistent til 108 kroner i timen (eksklusiv arbejdsgiverbidrag til pension), blot få 1.100 kroner mere til rådighed om måneden ved et fuldtidsjob.

Skat, modregning af kontanthjælp og lavere boligstøtte vil spise resten af timelønnen.